Dünya'nın bulutları artık onsuz: NASA AIM uzay aracının fişini çekti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya'nın bulutları artık onsuz: NASA AIM uzay aracının fişini çekti

TEKNOLOJİ Haberleri

Uzayda geçen 15 yılın ardından NASA'nın AIM görevi sona eriyor. Uzay ajansı, pil gücü arızası nedeniyle uzay aracına verilen operasyonel desteği sonlandırdığını açıkladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bundan 15 yıl önce AIM isimli uzay aracını Dünya’nın bulutlarını incelemesi için fırlattı. İlk başta sadece 2 yıl çalışması beklenen uzay aracı, 15 yıl boyunca görevini sürdürdü. Ancak şimdi NASA, AIM’i pil arıza nedeniyle kapattı. ABD uzay ajansı, AIM görevinin sona erdiğini bir açıklamayla duyurdu. 

NASA, AIM uzay aracının piliyle ilgili sorunları ilk olarak 2019'da fark etmiş ancak uzay aracı Dünya'ya ‘önemli miktarda veri’ göndermeye devam ettiği için kapatmamıştı.

NASA AIM GÖREVİNİ SONLANDIRDI

Uzay aracının pilinin tamamen bitmesinin ardından NASA, AIM'in tepki vermemeye başladığını gördü. NASA, Dünya'nın üst atmosferinde yüzlerce yıl kalabilmeleri nedeniyle ‘fosilleşmiş bulutlar’ olarak bilinen ve gece gökyüzünde parıldayan bulutları incelemek için 2007'de AIM (Aeronomy of Ice in the Mesospher) görevini başlattı.

Gökyüzünde yalnızca iki yıl çalışması beklenen uzay aracı 15 yıl boyunca çalıştı ve metan emisyonlarının (ve iklim değişikliği etkilerinin) gece parlayan bulutların daha sık oluşmasına neden olduğunu gösteren 2018 tarihli bir çalışma da dahil olmak üzere 379 farklı çığır açan çalışmanın temelini oluşturdu. 

Bu yılın başında uzay ajansı, ozon ve atmosferik ölçümleri toplayan yaklaşık kırk yıllık ‘Dünya Radyasyon Bütçe Uydusu’nu Dünya’nın yörüngesinden çıkararak görevine son vermişti. 

(Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...