NASA Uluslararası Uzay İstasyonu'nu düşürecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA Uluslararası Uzay İstasyonu'nu düşürecek

TEKNOLOJİ Haberleri

Uzaydaki üssümüz olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) miadını doldurmak üzere. Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, UUİ’yi dünyaya nasıl döndürebileceğini araştırıyor. Bir plan yapıldı bile. 

NASA bilim insanlarının planına göre, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dünyaya geri döndürülmesi için yörüngeden çıkarıcı nitelikte yeni bir uzay aracı geliştirilecek ve bu araç bir çekici gibi çalışarak istasyonu dünya atmosferine taşıyacak. İşte bu ve benzeri türdeki UUİ’yi dönüştürme planları, ABD hükümetinin yıllık bütçe planlamalarında da kendine yer buldu.

2030 yılında resmi olarak operasyonel süresini dolduracak olan istasyonun yok edilmesi için gereken para, ABD devleti tarafından NASA'ya verilen toplam 27,2 milyar dolarlık kaynağın 180 milyon dolarlık kısmını kapsıyor. NASA bu parayla UUİ’yi yok edecek ya da dünyaya döndürecek bir sistem geliştirmeye çalışacak.

NASA DAHA FAZLA PARAYA İHTİYAÇ DUYUYOR

Öte yandan, NASA'nın insanlı uzay uçuşu şefi Kathy Lueders, düzenlediği basın toplantısında maliyetin 1 milyar dolara ulaşmasını beklediğini söyledi.

NASA'nın planınagöre Uluslararası Uzay İstasyonu, atmosfere döndürüldükten sonra Pasifik Okyanusu'nda ‘Nemo Noktası’ olarak adlandırılan bölgeye düşürülecek. Bu bölge dünya üzerinde insan erişiminin en zor olduğu bölge olarak biliniyor. Bu nedenle, uzay araçları için adeta bir ‘mezarlık’. Çünkü şimdiye kadar binlerce uzay aracının macerası Nemo Noktası’nda son buldu.

Bununla birlikte, aslında uzay üssünün dünyaya döndürülerek yok edilmesine ilişkin halihazırda bir plan var. Rusya’nın ‘Progress’ adlı robotik kargo araçlarıyla uzay istasyonunun güvenli şekilde indirilmesi planlanıyordu. Ancak Rusya'nın 2024'ten sonra UUİ ortaklığından ayrılabileceğini açıklamasıyla ABD, kendi planını kurmaya başladı. Ayrıca NASA yöneticisi Lueders'e göre bu plan, ABD'nin kendi yörüngeden çıkarıcı uzay aracına sahip olması için bir fırsat niteliği taşıyor.

ABD, Rusya, Avrupa Birliği, Kanada ve Japonya uzay ajanslarının ortak şekilde kullandığı ve yönettiği Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kullanım süresi 2030'da tamamlanacak.

(Independent Türkçe) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...