Türkiye’de ilk kez görüldü: Küçük Çöl Toygarı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Türkiye’de ilk kez görüldü: Küçük Çöl Toygarı

YAŞAM Haberleri  / İHA

Önemli doğal yaşam alanlarından biri olan Riva çayırları, doğada nadir görülen bir türe ev sahipliği yapıyor. Bahar göçlerinde yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan İstanbul, bu kez Türkiye’de ilk kez görülen bir türü ağırlıyor: Küçük Çöl Toygarı’nı. Kuş gözlemcisi Metin Tuncer tarafından fotoğraflanan bu kuş türü, kuş araştırmacıları ve gözlemcileri tarafından mutlulukla karşılandı.

Yaşam alanı çöl ve kurak araziler olan Küçük Çöl Toygarı’nın İstanbul’da fotoğraflanması kuş araştırmacıları ve gözlemcileri arasında büyük sevinçle karşılandı.

İstanbul'un kuzeyinde bulunan Riva çayırlarında kaydedilen bu kuş türü ile Türkiye’de belgelenmiş kuş türü sayısı 451’e yükselmiş oldu.

15 yıldır su altı fotoğrafçılığı yapan ve son birkaç yılda çektiği kuş fotoğraflarıyla dikkat çeken Metin Tuncer, Türkiye’ye yeni bir tür kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor. "Normal şartlarda Türkiye'nin güneyinde görülmesini bekliyorduk" diyen Tuncer, bu kuş türünün yolunu kaybetmiş olabileceğini ifade etti.

Türkiye’de ilk kez görüldü: Küçük Çöl Toygarı

"BİZE SÜRPRİZ YAPTI"
Türkiye'nin kuzeyinde görünmesinin büyük bir sürpriz olduğunu söyleyen Tuncer, "Bu minik kuş, Türkiye’nin en kuzeyinden hepimize merhaba dedi. Doğayla uzun süredir ilgiliyim ve ülkeme yeni bir kuş türü kazandırmayı da tecrübelerime eklediğim için son derece mutluyum" şeklinde konuştu.

489 MUHTEMELEN TÜRÜN 451'İ FOTOĞRAFLANDI
Böylece, Küçük Çöl Toygarı'nın fotoğraflanması ile Türkiye'de yer alan 489 muhtemel tür üzerinden 451'i fotoğrafla belgelenmiş oldu.

Öte yandan kuş gözlemcileri de, Küçük Çöl Toygarı için "yolunu şaşırmış olabileceği" teorisinde bulundu.

YAŞAM ALANI NERESİDİR?
Küçük Çöl Toygarı, kurak ve kayalık çöllerde yaşayan bir kuş türüdür. Batı Sahra’dan Suudi Arabistan’a dek olan bölgede yaşamını sürdüren bu küçük kuş türü, yabancı kuş gözlemcileri tarafından da heyecan ve mutlulukla karşılandı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...