İstanbul'un dört bir yanı kışla! Bugün bambaşka amaçlar için kullanılıyorlar...

Düzenleyen:
İstanbul'un dört bir yanı kışla! Bugün bambaşka amaçlar için kullanılıyorlar...

YAŞAM Haberleri

Osmanlı döneminde şehrin stratejik noktalarına konumlandırılan askerî kışlalar, bugün bambaşka amaçlar için kullanılıyor...

SELİMİYE

Üsküdar’da III. Selim’in Nizâm-ı Cedîd askerleri için inşa ettirdiği kışla. Yeniçeri isyanında yıkıldı. II. Mahmud devrinde kâgir olarak yeniden inşa edildi. Sultan Abdülmecid devrinde de iki defa yenilenen kışlanın dört köşesine yedişer katlı birer kule ilave edildi. Cumhuriyet döneminde farklı amaçlara hizmet etti. Günümüzde 1. Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılıyor. 

DAVUTPAŞA

Avrupa'ya sefere çıkan Osmanlı ordusunun toplanma merkezi olarak kullanılmıştır. Yerleşim planları II. Beyazıt'ın veziriazamı Koca Davut Paşa tarafından yaptırılmış olduğu için Davutpaşa Kışlası olarak anıldı. Bugün Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi olarak kullanılıyor. 

RAMİ

250 senelik bir yapıdır. Çeşitli dönemlerde yenilendi, genişletildi. Yeniçeri sonrası yeni kurulan ordunun askerleri Rami Kışlasına yerleştirildi. Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren kışla, 1980’de Genelkurmay tarafından İstanbul Belediyesine devredildi. İstanbul'un nefes alacağı, Gülhane Parkı gibi yeni bir dinlenme ve istirahat alanı olması şartıyla belediyeye devredilen kışlayı 1986’da dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan  gıda toptancılarına tahsis etti. Yeniden yenileme çalışmalarına başlanan kışla, müze ve kütüphane olarak kullanılacak

TAKSİM (TOPÇU)

Diğer kışlalardan farklı olarak, askerî fonksiyonlarının yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları gibi amaçlarla da kullanıldı.  Muhteşem giriş kapısı, uzun avlusu ve geniş kanatları olan iki katlı yapının köşelerinde ve her cephesinin ortasında üç katlı yüksek bölümleri vardı. 1860-1870 yılları arasında Osmanlı ordusunun modernleştirilmesi sürecinde önemli bir rol oynadı. Abdülaziz Han’ın burada askerle yemek yemesi, kışla tarihinde önemli bir olay olarak kayıtlara geçti. Cumhuriyet döneminde futbol maçları oynandı. 1923 yılında Türkiye millî futbol takımı ilk resmî maçını bu sahada Romanya'ya karşı yaptı. 1940'ta şehir planlamacısı Henri Prost'un tavsiyesi ile yıkılan kışlanın yerine Taksim Gezi Parkı inşa edildi.

TAŞKIŞLA

Dolmabahçe Sarayı'nı korumak amaçlı askerî kışla olarak kullanıldı. Cumhuriyet döneminde Milli Eğitim Bakanlığına devredildi. İTÜ Rektörlüğü ve Mimarlık-İnşaat Fakültesi olarak kullanılıyor. Mimari yapısı eşsizdir.

ORHANİYE

Bugün İstanbul Merkez Komutanlığı olarak kullanılan tarihî kışla kapısının üzerindeki kitabede yapının 1887'de II. Abdülhamid Han tarafından atası Orhan Gazi'ye ithafen yaptırıldığı yazılı. Bina silahhane, mühimmat ambarı, askerî cezaevi gibi görevlerden sonra 1979'da merkez komutanlığına devredildi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...