Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 16:47
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Evelik çorbası - Ramazan Sofrası
Yasam

Evelik çorbası - Ramazan Sofrası

Son Güncelleme: 28 Mart, 2025 - 03:20
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Evelik çorbası - Ramazan Sofrası
Fotoğraf BaşlığıEvelik çorbasi - Ramazan Sofrasi

Ramazan sofrasında bugün Evelik Çorbası, Acem Pilavı ve Peynir Helvası yuvası var.

Kaydet
a- | +A

Evelik çorbası - Ramazan Sofrası - 1. Resim
Başlık ResmiEvelik çorbası - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MALZEMELER

>> 1 su bardağı yeşil mercimek
>> 1 kâse aşurelik 
buğday
>> 1 demet kurutulmuş evelik yaprağı
>> 1 adet soğan
>> 1 adet patates
>> 6 su bardağı et suyu
>> 1 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 1 yemek kaşığı 
domates salçası
>> 1 çay kaşığı pul biber
>> Tuz

HAZIRLANIŞI

Evelik yapraklarının üzerine sıcak su ilave edilerek yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir. Yeterince yumuşadıktan sonra süzülür ve sapları ayıklanır. Yeşil mercimekler de hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Patates ve soğan yemeklik doğranır. Tereyağı kızdırılan tencerede soğan kavrulur. Salça ve pul biberi eklenerek kavurmaya devam edilir. Et suyu ilave edilerek çok fazla ısınmadan aşurelik buğday da eklenir. Patatesler ve mercimekler de çorbaya konulur. Son olarak tuzunu ilave ederek buğdaylar ve patatesler yumuşayana kadar pişirilir. Kıvamı koyulaşırsa sıcak su eklemesi yapılır. Sıcak olarak servise sunulur.

ACEM PİLAVI

Evelik çorbası - Ramazan Sofrası - 2. Resim
Başlık ResmiEvelik çorbası - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

>> 2 su bardağı pirinç
>> 200 g kuşbaşı et
>> 2 adet havuç
>> 1 kuru soğan
>> 3 diş sarımsak
>> 2 yemek kaşığı 
tereyağı
>> 2 yemek kaşığı 
zeytinyağı
>> 3 su bardağı sıcak su
>> Karabiber, tuz

Üzeri için:
>> 1 çay bardağı 
çiğ badem
>> 1 yemek kaşığı 
dolmalık fıstık
>> 1 yemek kaşığı 
sıvı yağ
>> 1 tutam maydanoz

HAZIRLANIŞI

Pirinç, bol tuzlu ılık su içerisinde yaklaşık yarım saat kadar bekletilir. Etler ısıtılmış tencerede kavrulur. Suyunu salıp tekrar çekene dek kavurma işlemi sürdürülür. Etler suyunu çektikten sonra üstlerine geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Ara ara karıştırılarak bütün suyu çekene dek pişirilir. Etler piştikten sonra içine bir yemek kaşığı tereyağı ve tuz konularak güzelce karıştırılır. Soğanlar yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Havuçlar da kibrit çöpü gibi incecik kesilir. Pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı alınır. Soğanlar pembeleşene dek kavrulur. İçine havuçları eklenir. Suyu süzülüp bol suda yıkanan pirinçler de tencereye ilave edilir. Baharatlar ve 3 su bardağı sıcak su konulur. Kaynamaya başladıktan sonra kapağı kapatılır. Altı kısık şekilde pirinçler suyu çekene dek yaklaşık 15 dakika kontrollü pişirilir. Öte yandan bademler bir kabın içerisinde sıcak suda yumuşamaları için bekletilir. Yeterince yumuşadığında kabukları soyulur. Ayrı bir tavada dolmalık fıstıklarla birlikte yağda kavrulur. Pilav piştikten sonra altı kapatılır. Üzeri örtülerek 15 dakika demlenmeye bırakılır. Servis tabağına alınan pilavın üzerine etler gezdirilir. En üste ise kavrulan badem ve dolmalık fıstıkları serpilir. Arzuya göre ince kıyılmış maydanozlarla süslenerek sıcak şekilde servis edilebilir.

PEYNİR HELVASI

Evelik çorbası - Ramazan Sofrası - 3. Resim
Başlık ResmiEvelik çorbası - Ramazan Sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

>> 1 kg tuzsuz 
lor peyniri 
>> 1,5 su bardağı irmik
>> 3,5 su bardağı şeker
>> 1 yumurta sarısı
>> 150 g tuzsuz 
tereyağı

HAZIRLANIŞI

Peynir derin bir tencereye konulur ve ocağın altı açılır. Tencereye yumurta sarısı ve tuzsuz tereyağı da eklenip karıştırılarak pişirilir. Peynir sulandıktan sonra irmik de ilave edilerek kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Karışıma konulan toz şeker eriyene kadar karıştırılarak kaynatılır. Helva piştikten sonra bir fırın tepsisine boşaltılır ve üzeri kaşık yardımıyla düzeltilir. Önceden yaklaşık 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar kontrollü şekilde pişirilir. Fırından çıkan tatlı eşit dilimlere ayrılır. Ilık ya da soğuk olarak arzuya göre dondurma eşliğinde servise sunulur.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 28 Mart, 2025 - 03:20
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    5 çocuk babası adam belediye önünde gözyaşları içinde kendini yaktı! Afşin Belediyesi'nden açıklama geldi
    5 çocuk babası adam kendini yaktı!
    Kaydet
  • 2
    Altın için en sert yıl kapıda! İslam Memiş: Gram altın 5 haneyi görebilir
    Altın için en sert yıl kapıda! İslam Memiş: Gram a...
    Kaydet
  • 3
    Kışın vazgeçilmezi, adeta altın değerinde! Tanesini 6 bin liradan satıyorlar
    Kışın vazgeçilmezi, adeta altın değerinde! Tanesin...
    Kaydet
  • 4
    Çoban ihbar etti, Şırnak'ta mağarada ceset bulundu! Ekipler özel kıyafetle yanına yaklaşabildi
    Çoban ihbar etti, Şırnak'ta mağarada ceset bulundu...
    Kaydet
  • 5
    Kamu çalışanları için reform geliyor! 30 bin lira seyyanen zam neden geri alındı?
    Kamu çalışanları için reform geliyor! 30 bin lira ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Mehmet Emin Uluç
    Mehmet Emin Uluç Şampiyonluk bir hayal imiş
    Kaydet
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Tedesco kaşınınca…
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Afiyet olsun
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Faiz indirimi…
    Kaydet
  • Ömer Ekinci
    Ömer Ekinci Bir kere dolandırılmak yetmedi: ‘Paranı kurtaracağız’ tuzağı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • HAK-İŞ'ten asgari ücret için kritik çağrı: Zam böyle belirlensin!
    HAK-İŞ'ten asgari ücret için kritik çağrı: Zam böyle belirlensin!
    Kaydet
  • Tezgahtaki hamsinin fiyatı 3 katına fırladı!
    Tezgahtaki hamsinin fiyatı 3 katına fırladı!
    Kaydet
  • Deutsche Bank'tan faiz, enflasyon, büyüme ve dolar tahminleri
    Deutsche Bank'tan faiz, enflasyon, büyüme ve dolar tahminleri
    Kaydet
  • Tavuk döneri yiyen hastaneye koştu
    Tavuk döneri yiyen hastaneye koştu
    Kaydet
  • Cristiano Ronaldo'dan Trump'a 'teşekkür' telefonu
    Cristiano Ronaldo'dan Trump'a 'teşekkür' telefonu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Çarpıntı neden final yaptı? Sebebi ortaya çıktı!
Çarpıntı neden final yaptı? Sebebi ortaya çıktı!
Kaydet
Corona virüs pandemisinin beşinci yılı: Milyonlarca ölü, trilyonlarca dolar kayıp
Corona virüs pandemisinin beşinci yılı: Milyonlarca ölü, trilyonlarca dolar kayıp
Kaydet
Trafikte yeni dönem: Baklava dilimi tabela ne anlama geliyor?
Trafikte yeni dönem: Baklava dilimi tabelanın anlamı ne?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası