İstanbul'un büyük kâbusu: Bitmeyen yaz susuz bırakacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İstanbul'un büyük kâbusu: Bitmeyen yaz susuz bırakacak

YAŞAM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

El Nino’nun iklim kriziyle üst üste binmesi neticesinde aşırı sıcak geçen yaz ayları ve eylül ile ekimde de aşırı kuraklık yaşanması 16 milyon nüfuslu İstanbul’da susuzluk tehlikesi doğurdu. Uzmanlar İstanbul’un baraj havzalarındaki sıkıntının daha da artacağını belirterek “Sadece yağmura güvenmeyelim çünkü kar yağmazsa devasa bir problem bizi bekliyor” ikazında bulundu.

Dünya, geçen yaz küresel sıcaklık artışında rekor kırarken, gezegenimiz en sıcak yaz mevsimini yaşadı. Yaz mevsimi geride kalsa da sıcaklıklar eylül ayında rekor kırmaya devam etti. Eylül ayı küresel ortalama sıcaklık ortalaması, şu ana kadar görülen en büyük sıcaklık sapması olarak kayıtlara geçti. Eylül ayında rekor kıran sıcaklıklar, kuraklık başta olmak üzere birçok problemi beraberinde getirirken barajlardaki su seviyesini de olumsuz etkiledi. İSKİ verilerine göre ağustos sonunda yüzde 29,22 olan İstanbul barajlarındaki doluluk oranı, eylül sonunda yaklaşık 6,5 puan azalarak yüzde 22,7’ye geriledi. Sıcaklıkların eylül sonrasında da ortalamanın üzerinde devam etmesinin etkisiyle 6 Kasım itibarıyla doluluk oranı yüzde 17,31’e düştü. Günlük su tüketimi de eylülde 3,29 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino’nun iklim kriziyle birleştiğini ve eylül ayının, beklentilerin üzerinde sıcak geçmesine yol açtığını kaydederek “Normalden çok daha sıcak bir ekim yaşadık” dedi. İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Meriç Albay, İstanbul barajların tamamı dolu olsa bile 800 milyon metreküpün üzerinde su olacağını, ancak kentin yılda 1,3 milyar metreküp su kullandığını söyledi. Ciddi bir şekilde yağmur yağmaması ve ocak-şubat aylarında kar yağışı gerçekleşmemesi durumunda büyük bir sıkıntı yaşanacağı uyarısında bulunan Albay “İstanbul için herkes Melen Çayı’na güveniyor ama debisi düşecek ve İstanbul daha sıkıntılı günler yaşayacak gibi görünüyor. Sadece yağmura güvenmeyelim çünkü kar yağmazsa devasa bir problem bizi bekliyor. Bunu sürdürmek mümkün değil” dedi. 

Albay, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: Geri dönüşüme muhtacız. Suyun arıtılarak tarımda, bahçelerde, evde kullanılması mümkün. En önemlisi, gerçek tasarruf olan bireysel tasarruf. Çok küçümseniyor ama ben özellikle diş fırçalarken, yüz yıkarken, tıraş olurken, bulaşık yıkarken, temizlik yaparken gereksiz tüketimden kaçınarak tasarruf edebileceğimizi düşünüyorum. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...