Romanya vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Romanya vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

YAŞAM Haberleri

Romanya vatandaşlığı almak isteyen pek çok kişi, öncelikli olarak vatandaşlık şartlarını sağlamalıdır. Bunun dışında henüz ülkeye giriş dahi yapmadan vatandaşlık talep etmek gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü Romanya vatandaşlık başvurusu belirli şart ve yükümlülükler etrafında şekillenen, özellikle ülke ve toplum menfaatleri doğrultusunda ilerleyen bir süreç olarak karşımıza çıkar.

Romanya vatandaşlığı almak adına başvuru sürecine adım atmak isteyen ve tüm yükümlülükleri karşıladığından emin olan kişilerin ise direkt hükümetin resmi kanallarına başvuru yapması gerekir. Bu doğrultuda ilerlendiğinde, 12 ile 20 ay arasında başvuru sonucunun açıklandığı görülür. Fakat kimi durumlarda, yine hükümet tarafından vatandaşlık onayı verilmeyebilir. Bu tip durumları engellemek için ise kişilerin başvuru aşamasında özverili davranmaları gerekir.

Romanya vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

ROMANYA VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NASIL ALINIR?

Romanya vatandaşlığı adına başvuru yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak başvuru formunu doldurmaları gerekir. Romanya vatandaşlık başvuru formu ise kendi özelinde, başvuru sahibinin bilgileri ile vatandaşlığa başvurma gerekçelerini kapsar.  Romanya vatandaşlık başvurularının değerlendirilmesi ise tamamıyla Romanya Ulusal Vatandaşlık Kurumu inisiyatifindedir. Dolayısıyla başvurular da bu kanal üzerinden gerçekleşir.

Başvuru formunun yanı sıra kişilerin hazırlayarak, dosya haline getirmesi gereken bazı evraklardan da ayrıca bahsedilebilir. Bu evrakları aşağıdaki alt başlık üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Dosyanın tamamlanıp, sunulmasının ardından ise değerlendirme sürecine adım atılmış olur. Bu aşamada mülakat gerçekleştirilebilir yahut ek belge talep edilebilir.

ROMANYA VATANDAŞLIK BAŞVURUSU ŞARTLARI NELERDİR?

Romanya vatandaşlık başvurusu şartları dahilinde gösterilebilecek tüm maddeler, başvuru sahibinin gerekçeleri ve resmi olarak sunması gereken kanıtlar doğrultusunda detaylandırılır. Bu detaylar ise bahsi geçen koşullar üzerinde büyük bir öneme sahiptir. Detaylandıracak olursak; evlilik veya doğum gibi farklı nedenler, alternatif vatandaşlık alma yöntemleri arasında sunulabilir. Bütüne bakıldığında Romanya vatandaşlık başvurusu adına gerekli olan bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibinin 18 yaşından büyük olması gerekir. Ancak doğum veya aile bağı gibi ek faktörlerin görülmesi durumunda bu maddenin esnemesi de söz konusu olabilir.
  • Öte yandan vatandaşlık başvurusunda bulanacak olan kişilerin, sicil kayıtlarının temiz olması beklenir. Çünkü toplum refahını ve güvenliğini sağlamak ülkenin en temel prensipleri arasında yer alır.
  • Bir başka şart ise dil yeterliliğidir: Asgari seviyede bile olsa Rumence konuşabilmek, vatandaşlık almanın ana kilitleri arasındadır.
  • Harici durumlarda 8 yıl süre ile, evlilik durumunda ise en az 5 yıl süre ile Romanya’da ikamet etmiş olmak en önemli diğer şarttır.
  • Son olarak; başvuru sahiplerinin Romanya’da doğmuş olmaları yahut Romanya vatandaşı olan ebeveyn veya akrabalarının olması da vatandaşlık almayı kolaylaştıran ana unsurlar arasında gösterilebilir.

ROMANYA VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Romanya vatandaşlık başvurusu için gerekli olan evraklar listesinin içerisinde yer alan en önemli evraklardan biri pasaport ve adli sicil kaydı olarak bilinir. Ancak vatandaşlık başvurusunda talep edilebilecek tek tip bir evrak yığınından söz edilemez. Çünkü başvuru gerekçeleri dolayında düşünüldüğünde, hükümetin farklı pencereler doğurabilmek adına değişken belge taleplerinde bulunduğu da gözlemlenir.

Örneğin; evlilik nedeni ile Romanya’ya yerleşen ve Romanya vatandaşı olan bir kişinin, sadece ikamet süresini değil aynı zamanda da evlilik belgesini sunması beklenir. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında ise gerekli olan ana evrakları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Pasaport
  • Adli sicil kaydı
  • Fotoğraf
  • Evlilik belgesi
  • Doğum belgesi
  • Dil yeterliliği belgesi

ROMANYA FAHRİ VATANDAŞLIĞI NASIL ALINIR?

Romanya fahri vatandaşlığı Romanya hükümetinin; dünyaya katkı sağlayan ve özellikle bilim, sanat ya da spor gibi alanlarda başarı kazanmış olan kişilere tanıdığı bir haktır. Dolayısıyla Romanya vatandaşlık başvurusu özelinde fahri vatandaşlık almak isteyen kişilerin bu koşulları sağlıyor olmaları gerekir. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Çiğdem Seval Üzümcü 26 Haziran 2023 19:43

Anne kan bağından vatandaslik

Sonraki Haber Yükleniyor...