Şeyh Şaban-ı Veli unutulmadı! Kastamonu Evliyaları Anma Haftası manidar program

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Yaşam Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Kastamonu'da Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası’nın 29’uncusu Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nde düzenlenen törenle başladı.

Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası’nın Kastamonu Kalesi altında bulunan şelaleden Şeyh Şaban-ı Veli Camisine kadar gerçekleştirilen yürüyüş ile başladı.

Bu yıl, 29'uncusu düzenlenen program kılınan cuma namazının ardından Şeyh Şaban-ı Veli Camii külliyesinde başladı.

"ALİMLER PEYGAMBERLERİN VARİSLERİDİR"

Kur’ân-ı Kerim tilaveti ve ilahilerin ardından Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi'nin konuşması dikkat çekti. Çiftçi bu haftanın önemini şu sözlerle ifade etti: 

Şeyh Şaban-ı Veli unutulmadı! Kastamonu Evliyaları Anma Haftası manidar program - 1. Resim

“Alimler, peygamberlerin varisleridir. Çünkü onlar peygamberî bir hayat yaşamışlar, halleriyle, fiilleriyle bizlere numune imtisal olmuşlardır. Ahirete irtihallerinden sonra, seneler geçmesine rağmen hala sevgi seli ile anılmaktadırlar. Bir Hadis-i Kudsi’de Peygamberimiz Efendimiz şöyle buyurmaktadır. ‘Allahü teala bir kulunu sevdiği zaman Cebrail (aleyhisselam)'a der ki, ben falan kulumu seviyorum, sen de sev. Cebrail (Aleyhisselam)’da o kulu sever ve meleklere der ki, Allahü teala falanca kulunu seviyor. Ben de seviyorum, sizler de sevin. Melekler de o kulu severler ve o kulun sevgisini diğer insanlara ilka ederler’

Bunun bir sonucu olarak bugün bu sevgiyi görmekteyiz. Salihler anladığı zaman oraya rahmet iner düsturundan hareketle vefatı üzerinden 500 sene geçmiş olmasına rağmen bugün de bir efendimizi anıyor ve huzurlarında onlara olan muhabbetimizi arz ediyoruz.

Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli, Hacı Bayramı Veli, Hacı Bektaşi Veli, Mevlana Celaleddin Rumi ve Mehmet Feyzi Efendi gibi ismini burada zikredemediğimiz diğer zatlar da aslında bu sevginin en bariz tezahürlerindendir.

Hüsnü niyetimiz odur ki bu zatlar kıyamete kadar anılacaktır. Hazreti Pir Şaban-ı Veli, Kastamonu Evliyalarının Anma Haftası programları 1992 yılında başlamış, en son 28’inci seneyi kutladığımız 2019 yılına kadar kesintisiz devam etmiştir.

Kovid-19 salgını, camimizin restorasyonu ve asrın felaketi 6 Şubat depremi gibi nedenlerden dolayı 4 yıl ara verdiğimiz programımıza bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz”

Şeyh Şaban-ı Veli unutulmadı! Kastamonu Evliyaları Anma Haftası manidar program - 2. Resim

"HER İŞİNİZ GÜLE GÜLE"

Vali Meftun Dallı da anma faaliyetine 4 yıl ara verildiğini hatırlattı. Dallı şunları söyledi:

“Kastamonu tarihin her döneminde değerini koruyan bir yurt köşesi, şehitler diyarı, sahabe diyarı, şehzade şehri, evliyalar şehri. Türklerde İslamiyet inancının sevgiyle, hoşgörüyle yerleşmesine vesile olan Pir-i Türkistan Ahmet-i Yesevi Hazretlerinin tedrisatından geçen dervişler Anadolu ve Balkanların manevi fethini gerçekleştirmişlerdir.

Herhangi bir karşılık beklemeden insanlığa hizmet eden manevi rehberlerimiz Anadolu'nun her tarafına yayılmış sözleri ve zikirleriyle kalplerin Hakk’a yaklaşmasını sağlamışlardır.

Maneviyatıyla yaşadığı yüzüyle ışık saçan Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri de Kastamonu’muzu aydınlattığı gibi halifeleriyle Mısır, Hicaz, Pakistan, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da ilim irfan hizmetinde bulunmuştur.

Bütün dünyada dinlerin etkilerinin azaldığına şahit olmaktayız. Böyle bir realite var son yıllarda. Ancak biz bu konuda şanslıyız. Ülkemizin her köşesinde ayrı bir renk, ayrı bir koku olarak Hak dostları bizi sarıp sarmalamaktadır.

Şeyh Şaban-ı Veli unutulmadı! Kastamonu Evliyaları Anma Haftası manidar program - 3. Resim

Hak dostlarının dostluğu son derece kıymetlidir. ‘Ne olursan ol yine gel diyen’ Mevlana. ‘Yaratılanı severiz Yaratandan ötürü’ diyen Yunus Emre. ‘Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler’ diyen İbrahim Hakkı Hazretleri, ‘Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle’ diyen Hazreti Pir, bugün dahi gönüllerimizi hoş etmektedirler.

Yapılan bu anma faaliyetinin başta da söylediğim gibi Kastamonu'muzun, ülkemizin manevi havasına rahmet ve bereket katacağı inancında ve kanaatindeyiz. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın etkinlik takvimine de alınan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını anma programlarının şehrimizin tanınmasına, tanıtılmasına, kültür ve turizmine de ayrı bir değer katacağına inanıyorum. Öyle olmasını temenni ediyorum.”

Konuşmaların ardından Hat sergisinin açılışı gerçekleştirildi. İl Müftüsü Bekir Derin tarafından Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası sebebiyle dua edildi. Ayrıca programda davetlilere çeşitli ikramlarda bulunularak hediyeler verildi.

Düzenleyen:  - Yaşam
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...