Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

Yemek Haberleri

Kışa hazırlık için konserveler büyük bir önem taşıyor. Yazın lezzetli mi lezzetli domates konservesi ve kışlık konserveler yaparken gözden kaçan ufak detaylar ölümcül sonuçlara sebep olabiliyor. İşte uzmanlardan "Konserveler nasıl saklanır, bozuk konserve nasıl anlaşılır?" sorularına madde madde yanıtlar...

Yaz ayları geldi çattı. Havaların ısınmasıyla taze ve lezzetli yaz sebzelerinden kış konserveleri de hazırlanıp dolaplardaki yerini alacak. Kışlık konserve yaparken bazı detaylar var ki dikkat edilmediğinde ölümcül sonuçları olabiliyor. Uzmanların yaptığı uyarıları dikkate almak olumsuz bir durumla karşılaşmamak için büyük bir önem taşıyor. 

Bozulan konserve nasıl anlaşılır? Konserve nasıl saklanır? sorularının yanıtlarını detaylıca paylaşacağız ancak önce lezzetli ve uzun süre taze kalacak domates konservesi tarifi için detaylara birlikte bakalım.

DOMATES KONSERVESİ NASIL YAPILIR? KIŞLIK KONSERVE TARİFİ

Malzemeler:

Nefis Yemek Tarifleri internet ve Youtube sayfası üzerinde yer alan tarife göre malzemeler şu şekilde:

  • 5 kg Domates 
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Hazırlanışı:

1- Kabuğu güzelce soyulan 5 kg domatesi küp küp bir şekilde doğrayalım. Eğer domatesleri kolay bir şekilde soymak istiyorsanız tabanını artı şeklinde kesip ardından kaynayan bir suya bırakıp 45 saniye, 1 dakika kadar beklettikten sonra buzlu suya atıp yine 1 dakika bekletip çıkarabilirsiniz. Bu yöntemle birlikte domates kabuklarının çok kolay bir şekilde soyulduğunu göreceksiniz.

Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

2- Doğramış olduğunuz domatesleri bir kabın içine alarak çok az da domateslerin suyunu sıkıp derin bir tencereye dökelim. 

Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

3- Tenceredeki domateslerin üstüne bir yemek kaşığı tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ ile bir yemek kaşığı toz şekeri ilave edip karıştıralım.

Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

4- Sonrasında tencereyi ocağa alıp kaynayıncaya dek yüksek ateş ile sonra ise kısık ateş ile ara ara karıştırıp 1 saat süresince pişmeye bırakalım. Buradaki püf noktası ise domateslerin suyunu süzmek gerekliliği. Çünkü domatesler pişerken sulanırlar ve pişme süreleri de uzar. Sıktığınız suyunu eğer isterseniz çorba şeklinde isterseniz içine tuz atıp domates suyu olarak da kullanabilirsiniz. Bununla beraber toz şeker konservemizin bozulmamasıyla daha uzun bir süre muhafaza edilmesine imkan verecektir. Miktarı az olduğundan tadını zaten hissetmeyeceksiniz ancak şeker domateslerin ekşiliğini almış olacak.

Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

5- Domatesler yeteri kadar piştikten sonra ocağın altını kapatmadan kavanozlara iki parmak eksik kalacak şekilde koyalım. Bu aşamada kavanozlar sıcak olduğundan dikkatli olmakta yarar var.

Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

6- Kavanozları hava almayacak şekilde ağzını sıkı bir şekilde kapatarak ters çevirip soğumaya bırakalım.

Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

7- Mevcut ölçülerle yaklaşık olarak yarım litreden dört kavanoz konserve doldurulabiliyor ancak tarifteki miktarları orantılı bir şekilde arttırırsanız elde ettiğiniz konserve sayısı da artacaktır.

Kışlık domates konservesi tarifi sonrasında asıl dikkat edilmesi gereken yer ise konserve nasıl saklanır konusu... Buna ilişkin geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşmamak için uzmanlara kulak vermek gerekiyor. 

KIŞLIK KONSERVE NASIL SAKLANIR? 

Kışlık konserveyi saklarken bilinçli bir şekilde davranılması gerekiyor. Bundan dolayı konserve nasıl saklanır ve olası tehlikelerden nasıl korunulur, konusunda yapılması gerekenler var. 

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, konserve yaparken uyulmayan hijyen kuralarının ölümcül zehirlenme türlerinden olan 'Botulismus'a sebep olabileceğini ifade ederek, " Botulismus zehirlenmesine 'clostridium botulinum' adı verilen bir bakterinin toksini neden oluyor. Clostridium botulinum, basınç ve sıcaklığa dayanımı yüksek olan dirençli bir mikroorganizma.

Bu tip zehirlenmeye neden olan etmenlerin başında, konservelerin büyük bir kısmının yetersiz sürede, gerekenden daha düşük sıcaklıkta, dolayısıyla da yeterince pişirilmeden hazırlanması geliyor. 

Konserve tüketildikten sonra ortam koşullarına da bağlı bir şekilde 12-72 saat arasında çok şiddetli bulantı, karın ağrısı, görmede bozukluk, kusma, kaslarda güçsüzlük gibi şikayetler görülüyor. Eğer bu belirtilerin ardından doğru müdahale hızlıca yapılmazsa ölümcül tehlikeler ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden bu tip rahatsızlıklar görüldüğünde derhal hastaneye başvurmak gerekiyor." dedi.

Kışlık konserve hazırlarken ölümcül tehlikeye dikkat! Aşçılar uyarıyor...

BOZULAN KONSERVE NASIL ANLAŞILIR?

Uzel, açıklamalarının devamında bozulan konserve nasıl anlaşılır konusuna ilişkin de önemli uyarılar yaptı. İşte madde madde bozulan konserveyi anlama yöntemleri...

  • Sebzeleri pişirmenin yanında kurutma gibi yöntemler de tercih edilebilir.
  • Konserve yaparken cam kavanoz kullanılmalı, plastik kullanılacaksa da muhakkak onaylı malzeme olmalı.
  • Şekli bozulmuş ve paslı kapaklar hiçbir şekilde kullanılmamalı ve kapaklar kullanmadan 15-20 dakika süresince kaynatılmalı. Ayrıca kavanoz kapağında herhangi bir sızıntı ve şişkinlik olmamalı.
  • Gıdalar asitlik derecesine dikkat edilerek uygun sıcaklık ve süre kombinasyonuyla pişirilmeli. 
  • Konserve kullanılmadan açıldığında eğer renk, tat, koku gibi değişimler varsa hiçbir şekilde tüketilmemeli. 
  • Marketten alınan konserveler için SKT, resmi kurum izin beyanları dikkatlice takip edilmeli. 

 

Düzenleyen:  - Yemek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...