Azerbaycan, Karabağ'da işgalin izlerini siliyor! Hankendi'de dev haç sembolü kaldırıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Azerbaycan, Karabağ'da işgalin izlerini siliyor! Hankendi'de dev haç sembolü kaldırıldı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki terörle mücadele operasyonu sonrasında bölgede işgale ait izler siliniyor. Hankendi'de 2000'li yılların başında yüksek bir noktaya dikilen haç sembolü kaldırıldı.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a düzenlediği terörle mücadele operasyonu sonrasında Ermeni ayrılıkçılar silahlarını bırakarak 30 yıldır işgal ettikleri yerleşim yerlerin terk etmeye başladı. Uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak kabul edilen Karabağ’a 2020 yılında Kafkasya’da son yıllardaki en kapsamlı ve ağır taarruzlardan birini başlatan Azerbaycan, Rusya’nın arabulucu olmasıyla kırılgan bir ateşkes imzalamaya çalıştı.

İkinci Karabağ Savaşı olarak da adlandırılan taarruz, binlerce Ermeni askerin hayatını kaybetmesine ve milyarlarca dolar değerindeki silah, teçhizat ve mühimmatın yok edilmesine neden oldu. Söz konusu savaş sonrasında toparlanamayan Ermenistan ordusu, Azerbaycan’ın 19 Eylül’deki “terörle mücadele” operasyonuna karşılık veremedi.

ERMENİLER AYRILIYOR

Karabağ’daki yasadışı Ermeni yönetimin dağılması ve ayrılıkçıların silah bırakmasıyla sonuçlanan operasyon sonrasında Azerbaycan, bölgede yaşayan Ermenilere güvence verdi. Bu güvenceye rağmen binlerce Ermeni Azerbaycan topraklarını terk ederken, 1994 yılında Karabağ’dan katliamlar ve zorla göçle ayrılmak zorunda kalan Azeriler de evlerine geri dönüyor.

İŞGALİN İZLERİ SİLİNİYOR

Azerbaycan, yeniden kontrol sağladığı yerlerde işgalci yönetim tarafından dikilen sembolleri de kaldırıyor. İşgalin izlerinin silinmesi olarak değerlendirilen adımın sonuncusu Hankendi şehrinde atıldı. Yasadışı Ermeni yönetiminin başkent olarak duyurduğu Hankendi şehrinin en yüksek tepesine dikilmiş haç ikonu, Azerbaycanlı yetkililer tarafından yerinden kaldırıldı.

Azerbaycan, Karabağ'da işgalin izlerini siliyor! Hankendi'de dev haç sembolü kaldırıldı

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Dağlık Karabağ’daki yasadışı Ermeni silahlı grupların terör saldırıları sonrasında bölgede terörle mücadele operasyonu başlattığını duyurdu. 24 saat süren operasyon sonrasında Ermeni ayrılıkçılar silah bıraktıklarını bildirdi. Ayrılıkçıların silah bırakmasıyla 1994 yılından bu yana işgal altındaki pek çok yerleşim yerine Azerbaycan bayrağı yeniden dikildi.

ŞEHİT SAYISI AÇIKLANDI

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada 24 saat süren terörle mücadele operasyonu sonucunda şehit olan güvenlik güçlerinin sayısını açıkladı. Bakanlık, 24 saat süren operasyon esnasında 192 askerin şehit, 511 personelin ise yaralandığını duyurdu.

Yazılı açıklamada, "Yerel terörle mücadele tedbirleri sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin 192 askeri şehit oldu. Şehit askerlerin 180'i Millî Savunma Bakanlığı, 12'si ise İçişleri Bakanlığı mensubu. Şehitlerden biri ise sivil.” açıklaması paylaşıldı.

Şehit düşen 180 askerin kimlik bilgileri paylaşılırken, 11 askerin kimlikleri ise adli tıp uzmanlarının yapacağı genetik inceleme sonrasında belirlenecek. Açıklamada, operasyon süresince Ermenistan ordusunun ateşi sonucu 1 sivilin yaşamını yitirdiği, 1 sivilin ise yaralandığı belirtildi.

Azerbaycan, Karabağ'da işgalin izlerini siliyor! Hankendi'de dev haç sembolü kaldırıldı

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Karabağ'daki Ermeni sivillerin temsilcileri ile Bakü yönetimi arasında Karabağ'daki Ermenilerin entegrasyonu ve hakları konuları kapsamında 21 Eylül'de Yevlah'da ve 24 Eylül'de Hocalı kentinde görüşmeler gerçekleştirildi. Üçüncü görüşmenin ise yakın tarihlerde yapılması konusunda mutabakata varıldı.

ALİYEV İLE PAŞİNYAN 5 EKİM'DE İSPANYA'DA GÖRÜŞECEK

Karabağ operasyonu sonrası Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki ilk görüşme 5 Ekim'de İspanya'da gerçekleşecek. İspanya'nın Granada kentinde düzenlenecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde, görüşmelere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in de katılması planlanıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...