Brezilya’dan BM’ye Gazze çağrısı: Bu artık bir savaş değil sadece bir soykırım

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Brezilya’dan BM’ye Gazze çağrısı: Bu artık bir savaş değil sadece bir soykırım

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

BM’nin Gazze'de yaşananlar karşısında daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyleyen Brezilya Devlet Başkanı Silva, “Bu artık bir savaş değil sadece bir soykırım.” dedi.

İsrail-Hamas çatışması 20. gününde… Ancak tansiyon hala düşmedi. Kara harekatı için ABD unsurların gelmesini bekleyen İsrail ordusu abluka altındaki Gazze’yi sivil hedef gözetmeksizin bombalarken Tel Aviv yönetimine dünyadan tepki gelmeye devam ediyor.

“ARTIK SAVAŞ DEĞİL, SADECE BİR SOYKIRIM”

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Gazze’de yaşananlarının artık bir savaş değil, sadece bir soykırım olduğunu söyledi.

BM’YE ÇAĞRI: DAHA FAZLA SORUMLULUK AL

Sosyal medya hesabı X'ten açıklamada bulunan Lula da Silva, İsrail-Filistin sorununun çözümünde BM'nin etkisinin zayıfladığını ve Gazze Şeridi'ndeki gerilimin düşürülmesi için BM'nin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

"SAVAŞ İSTİYORLAR, NEFRETİ KÖRÜKLEMEK İSTİYORLAR"

Lula da Silva, "Eğer BM'nin gücü olsaydı, daha büyük müdahalelerde bulunabilirdi. ABD'nin de daha fazla müdahalesi olabilir ancak halk bunu istemiyor. İnsanlar savaş istiyor, nefreti körüklemek istiyor ancak ben bunu bu şekilde görmüyorum. Beni istediğin kadar eleştirebilirsin; 'Lula barış hakkında konuşmaya devam edecek.'" ifadelerini kullandı.

“ARTIK ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLMESİN”

Hamas ve Hizbullah'a değinen Lula da Silva, "Çin, Güney Afrika ve Katar ile halen konuşmalıyız görünüşe göre onlarla (Hamas ve Hizbullah) diyalogları var. İnsani koridor, gıda, ilaç ve elektriğin sağlanması gerekiyor ve artık çocuklar öldürülmesin." dedi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME DESTEK

Lula da Silva, Rusya ve Çin'in, Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümü desteklediklerini belirterek, "Müzakere masasında kimse ölmez, daha az maliyetli olur ve bir çözüm bulabiliriz. Orta Doğu'da İsrail'in kendi topraklarını koruduğundan, sınırları BM tarafından çizilen Filistinlilerin de kendi topraklarına sahip olma hakkından emin olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 704'ü çocuk ve 1584'ü kadın olmak üzere 6 bin 546 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 bin 439 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 100'ün üzerinde Filistinli öldü.

Çatışmalarda 20'si Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 41 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil öldü.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...