İsrail ordusuna salgın musallat oldu! Onlarca asker 'şark çıbanı'ndan muzdarip

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail ordusuna salgın musallat oldu! Onlarca asker 'şark çıbanı'ndan muzdarip

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Başbakan Netanyahu'nun yönetimindeki İsrail hükümeti, katliama tam gaz devam ediyor. İsrail merkezli bir gazetenin haberine göre, Gazze sınırında görev alan birliklerde "şark çıbanı" salgını olduğu iddia edildi. Bu sırada İsrail halkı da Netanyahu hükümetinin devrilmesi ve erken seçime gidilmesi için başkent Tel Aviv'de bir araya geldi. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 150 artarak, 21 bin 822'ye, yaralı sayısı 56 bin 451'e yükseldi. İşte dakika dakika son gelişmeler...

7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin Savaşı'nın 86. gününe girerken, İsrail ordusu, asker ve sivil arasında ayrım yapmaksızın katliamlarına devam ediyor. En az 9 bini çocuk, 27 bin 672'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, 56 bin 165'i aşkın sivil ise yaralandı.

İsrail merkezli Maariv gazetesinin haberine göre, Gazze sınırında görev alan birliklerdeki onlarca askerde yara veya salgılı cilt lezyonların göründüğünü, salgın sebebiyle askerlerin hizmet dışı kaldığını belirtti.

İSRAİL'İN OPERASYONLARINI KÜÇÜK BİR SİNEK AKSATACAK

Gazeteye konuşan İsrail Tropikal Hastalıklar Derneği Başkanı Eli Schwartz'ın açıklamalarında, Gazze Şeridi sınırındaki askeri karargâh ve toplanma yerlerinde, onlarca İsrail askerinin leishmaniasis (şark çıbanı) hastalığına yakalandığından şüphelenildiğini belirtildi.

'Şark çıbanına' neden olan parazitinin, küçük bir sineğin ısırığıyla bulaştığına ve her sinek ısırığının ağrılı ve iltihaplı cilt yaraları oluşturduğunu söyleyen Schwartz, "Bazı durumlarda sadece hastanelerde gerçekleştirilen komplike bir tedavi nedeniyle operasyon faaliyetlerinin durdurulması gerekir." ifadesini kullandı.

Enfeksiyonların özellikle Gazze'de değil, Gazze Şeridi'ni çevreleyen bölgelerde meydana geldiğini kaydeden Schwartz, bölgenin yıllardır hastalığa sebep olan paraziti vücutlarında taşıyan kemirgenlerin istilasında, özellikle de kum sineğinin yaygın olduğunu aktardı.

'ASKERLERİMİZ BOŞUNA ÖLÜYOR'

Başkentte toplanan yaklaşık 200 kişilik bir grup, "Hemen şimdi ateşkes", "Katliama, soykırıma ve siyonizme hayır", "Gazze'yi bombalamayı durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

Bu savaşın hiç kimse için bir anlam ifade etmediğini söyleyen ve ismini paylaşmak istemeyen bir başka gösterici, "Bu savaş sadece Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin ve daha fazla Filistinli sivilin ölmesine ve bombalanarak enkaz altında kalmasına neden oluyor. Askerlerimiz Gazze’ye sebepsiz yere ölmek için gönderiliyor. Bu ahmakça ve korkunç savaş hem İsraillilere hem Filistinlilere hem de insanlığa karşı işlenen bir suç." şeklinde konuştu.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

17:23 Filistin haber ajansı WAFA: İsrail uçaklarının, Gazze kentindeki Ez-Zeytun Mahallesi ve El-Aksa Üniversitesi yakınlarına düzenlediği hava saldırısında en az 68 kişi öldü

16:59 İsrail askerleri Batı Şeria'daki bir benzin istasyonunda Filistinli çalışana saldırdı

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bir benzin istasyonunda çalışan 26 yaşındaki Ahmed Ebu Arkub'a saldırdı.

16:02 Bağdat'ta yılbaşı ağacına "kefenli çocuk maketleri" yerleştirildi

Irak'ın başkenti Bağdat'ın merkezine yeni yıl dolayısıyla yerleştirilen dev çam ağacına İsrail'in Gazze'de öldürdüğü 9 bini aşkın çocuğa dikkati çekmek için "kefenli çocuk maketleri" asıldı.

15:55 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Gaziantep'te protesto edildi

Gaziantep'te, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları "Şehitlerimize rahmet, Filistin'e destek, İsrail'e Lanet" etkinliğiyle protesto edildi.

15:39 İsrail güçleri Batı Şeria'da mülteci kamplarına baskın düzenleyerek 4 Filistinliyi yaraladı

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'daki 5 mülteci kampına baskın düzenleyerek, 4 Filistinliyi yaraladığı bildirildi.

15:30 Hizbullah: Lübnan'daki savaşın durması için Gazze'deki savaş durmalı

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail ile Lübnan'daki savaşın durabilmesi için önce Gazze'deki savaşın durması gerektiğini belirtti.

15:17 İsrail ile Lübnan sınırında karşılıklı saldırılar gerçekleştirildi

Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinden İsrail'e ait bir askeri noktaya saldırı düzenlediği, İsrail savaş uçaklarının da Hizbullah hedefini vurduğu bildirildi.

15:08 İsrail ordusunun Beyt Lahiya'nın bazı bölgelerinden çekilmesiyle bıraktığı yıkım ortaya çıktı

İsrail ordusu, kentteki su boruları, kanalizasyon, aydınlatma sistemleri, altyapı olarak ne varsa tümünü imha etti, ağaçları dahi yerinden söktü"

14:44 Gazeteci Gideon Levy: "İsrailliler, işgal nedeniyle bedel ödemedikçe hiçbir şey değişmez"

Haaretz gazetesi yazarı Gideon Levy, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki işgalleri nedeniyle "bedel ödemediği takdirde, hiçbir şeyin değişmeyeceğini" belirtti.

13:55 AP üyesi Wallace'a göre Avrupa halkları hükümetlerin aksine Gazze'nin yanında

Avrupa Parlamentosunun (AP) İrlandalı üyesi Mick Wallace, Avrupa halklarının İsrail'i destekleyen hükümetlerinin aksine Filistin halkının yanında olduğunu söyledi

13:54 Gazze'de biri subay, 2 İsrail askerinin daha öldürüldüğü duyuruldu

Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askeri sayısı, 172'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 506'ya yükseldi

13:47 İsrail güçleri Batı Şeria'da 16 Filistinliyi daha gözaltına aldı

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 16 kişiyi daha gözaltına aldığı ve 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 4 bin 876'ya yükseldiği bildirildi.

13:19 İsrail ordusu: Gazze'den atılan füzeleri sıfıra düşürmek imkansız

İsrail ordusundan yetkililerin, Gazze Şeridi'nden atılan füzeleri "sıfıra indirmenin" mümkün olmadığını belirttiği aktarıldı.

13:03 Yargı düzenlemesi ve Gazze savaşı, 2023'te İsrail ekonomisinin belkemiğini vurdu

İsrail, tartışmalı "yargı reformu" ve Gazze Şeridi'ne sürdürdüğü yoğun saldırıları nedeniyle, tarihinin en zor ekonomik dönemlerinden birine dönüşen 2023'ü tamamlayıp yeni bir yıla girmeye hazırlanıyor.

12:50 İsrail basınına göre Gazze sınırındaki onlarca askerde şark çıbanı vakası şüphesi var

12.40: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 150 artarak, 21 bin 822'ye, yaralı sayısı 56 bin 451'e yükseldi.

11:12 BM Filistin Raportörü, İsrail güçlerine verilen talimatın "Gazze'yi yok etmek ve yerleşmek" olduğunu söyledi

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdüren İsrail güçlerine verilen talimatın "Gazze'yi yok etmek ve buraya yerleşmek" olduğunu belirtti.

10:49 Sivil Savunma personeli Hammam Al-Ghoul İsrail saldırısında hayatını kaybetti

İsrail'in gece boyu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 25 Filistinli öldürüldü, çok sayıda Filistinli yaralandı. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Balah'a düzenlediği saldırıda sivil savunma personeli Hammam Al-Ghoul öldürüldü.

10:15 İsrail'in Gazze'ye gece boyu düzenlediği saldırılarda en az 25 Filistinli öldürüldü

İsrail ordusunun gece boyu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 25 Filistinli öldürüldü, çok sayıda Filistinli yaralandı.

10:14 İsrail savaş uçakları Gazze'de üç camiyi bombaladı

İsrail savaş uçarları, Megazi Mülteci Kampı'ndaki "Muhacirin" ve "Sahabe" camileri ile ve Deyr el-Belah'taki Furkan Camisi'ni bombaladı.

09:42 İsrail, Lübnan'ın güneyine hava saldırısı düzenledi

Ordudan yapılan açıklamada, "İsrail'e ait savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Kefr Kella beldesindeki Hizbullah altyapılarına hava saldırıları düzenlediği ve birçok noktanın hedef alındığı" ifade edildi.

03:37 Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail'in Damon Cezaevi'ndeki Filistinli kadınlar işkenceye maruz kalıyor

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail'in Damon Cezaevi'nde Filistinli 80 kadın esirin işkence gördüğünü ve aç bırakıldığını belirtti.

02:41İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü göçe teşvik edilmesi" çağrısında bulundu

Smotrich, İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yer alan röportajında "Gazze'nin İsrail devletini yıkmak isteyen iki milyon kişinin yuvası olmayacağını" belirtti.

02:17 İsrail basınına göre savaş kabinesi, Katar'ın esirlerle ilgili önerisine yeşil ışık yaktı

İsrail'deki savaş kabinesinin, "Katar'ın, Gazze'deki esirlerin takasıyla ilgili önerisinin" hayata geçirilmesine yeşil ışık yaktığı belirtildi.

01:47 İsrail ile çatışan Hizbullah 1 mensubunun daha öldüğünü duyurdu

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail ordusu ile Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde yaşanan çatışmalarda 1 mensubunun daha öldürüldüğünü açıkladı.

01:23Netanyahu, Mısır-Gazze sınır şeridinin İsrail'in kontrolü altında olması gerektiğini söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki sınır şeridi Selahaddin Ekseni'nin (Philadelphia Ekseni) İsrail'in kontrolü altında olması" gerektiğini belirtti.

00:17Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyinde İsrail askerleri ile araçlarını hedef aldı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile güneyinde İsrail askerleri ve araçlarına çok sayıda saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

00:14Euro-Med: Gazze'de gıda güvensizliği hastalıkların yayılması riskini artırıyor

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), İsrail'in kullandığı "açlık politikasının" Gazze Şeridi sakinlerini gıda güvensizliği ile karşı karşıya bıraktığını, bunun da hastalıkların yayılması riskini artırdığını belirtti.

00:08 Fransa'da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili Thomas Portes, İsrailli yetkililerin Gazze'de "soykırım" yaptığını belirterek, iktidardan İsrail'e karşı yaptırım uygulamasını istedi

Fransa'da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili Thomas Portes, İsrailli yetkililerin Gazze'de "soykırım" yaptığını belirterek, iktidardan İsrail'e karşı yaptırım uygulamasını istedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...