Brent petrol sert düştü! Benzin ve motorinde indirim beklentisi (15 Mart 2023)

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Brent petrol sert düştü! Benzin ve motorinde indirim beklentisi (15 Mart 2023)

Ekonomi Haberleri

Bir süredir dalgalanmalar yaşasa da genel olarak belirli bir fiyat aralığına sıkışık bir şekilde hareket eden petrol fiyatlarında ham ve brent tipi petrolün istikrarı, ocak ayından bu yana korundu. Özellikle Çin’den gelen talep artışıyla birlikte yukarı yönlü bir hareketlenme yaşayan petrolde; Amerikan Merkez Bankası FED’in sıkı para politikası, aşağı yönlü ivme yaratırken, dengenin nasıl sağlanacağı merak konusuydu. Rusya’nın arz endişesinin sürdüğü petrol piyasalarına bu kez Suudi Arabistan, rest çeken açıklamaları ile dahil oldu. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 70,6 dolardan işlem görüyor. Fiyatlardaki düşüş sonrası gözler akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Peki, benzin ve motorinde indirim gelecek mi? İşte güncel akaryakıt fiyatları...

Petrol piyasalarında bir süredir devam eden yatay hareketlilik, bugün etkisini koruyamadı. An itibariyle brent petrol 76 dolar bandına kadar gerilemişken; ham petrol ise bugün 70 dolar bandına kadar düştü. Suudi Arabistan’ın enerji bakanı Abdulaziz Bin Selman’ın açıklamaları ise, bu düşüşten hemen sonra geldi. Piyasalarda etki edip etmeyeceği merak edilen o açıklamalarda, özellikle Petrol Üreten ve İhraç Eden Kartellere Hayır (NOPEC) adlı yasa tasarısına gelen rest dikkat çekti. Brent petrolün varil fiyatı bir önceki gün yüzde 2,4 değer kaybetmesinin ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 1 altında 79,6 dolardan işlem görüyor. Dikkat çeken düşüşün ardından akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. Benzin, motorin, LPG fiyatlarında indirim olacak mı merak ediliyor. Peki, benzin ve motorinde indirim gelecek mi? İşte enerji piyasasında sıcak gelişmeler…

Brent petrol sert düştü! Benzin ve motorinde indirim beklentisi (15 Mart 2023)

MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

Bu gece yarısından itibaren motorin grubunda 71 kuruşluk fiyat indirimi meydana gelirken, değişiklik pompa fiyatlarına yansıdı. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir fiyat değişikliği gerçekleşmedi.

40 TL KAR EDECEK!

Örneğin 50 litrelik deposu bulunan bir araç gelen 71 kuruş indirimle 40 TL'ye daha ucuza dolmuş olacak.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

  • İstanbul'da motorin litre fiyatı 20,88 liradan satılıyor.
  • Benzinin litresi ise ortalama 20,48 liradan satılıyor.

“AYNI UYGULAMAYI YAPARLARSA ŞAŞIRMAM”

Petrol ihraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) karşı 2000 yılında sunulan NOPEC tasarısı ile tavan fiyat dayatmanın genişletilmesi arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çeken açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz Bin Selman, Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya konuştu. Alınan kararlar ile, ‘Petrol piyasası üzerindeki potansiyel etkilerin’ arttığına dikkat çeken Selman, ülkesinin petrol üretimini azaltacağını ifade etti. Bin Selman, “Diğer ülkeler de aynı uygulamayı yaparlarsa şaşırmam” diyerek, petrol üreten ülkelerin tavan fiyat dayatmasından rahatsız olabileceğine işaret etti.

Brent petrol sert düştü! Benzin ve motorinde indirim beklentisi (15 Mart 2023)“BUNU UYGULAYAN HİÇBİR ÜLKEYE PETROL SATMAYACAĞIZ”

Belirsizliğin alınan tavan fiyat dayatması ile artacağına dikkat çeken Selman, “Tedariklerimize bunu uygulayan hiçbir ülkeye petrol satmayacağız. Bu tür politikalar, netlik ve istikrara büyük ihtiyaç duyulan bir zamanda yeni riskler ve daha fazla belirsizlik getiriyor” dedi. Ardından politikaların yaratacağı etkiye yeniden değinen Bin Selman, açıklamalarını, “Bu tür politikaların kaçınılmaz olarak piyasa istikrarsızlığını ve dalgalanmaları artıracağını yeniden vurguluyorum” ifadeleri ile noktaladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...