Narenciyede yeşil harekât

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Narenciyede yeşil harekât

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

KKTC, turunçgilde yeşillenme hastalığıyla boğuşuyor. Tarım Bakanlığı, Ada’ya araştırma heyeti gönderdi. Tedbir için narenciye ürünlerinin tamamı yıkandıktan sonra paketlenecek.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de yıllık 5 milyondan fazla üretimi bulunan turunçgillere yeşillenme hastalığının bulaşmasını önlemek için yeni tedbirler alıyor. Bakanlıkça hazırlanan ilgili rapor; KKTC’de turunçgil ve enginarlara hastalığın bulaştığını, etkisinin 1-2 yıl içinde şiddetini arttıracağını, iklime göre ülkemizde de görülebileceğini ortaya koydu. 
Üretimi %40 azaltabilecek hastalıkla mücadele için KKTC heyeti ile bir toplantı yapan yetkililer yol haritası belirledi. KKTC’de hastalığa karşı hobi bahçeleri dâhil kimyasal ve biyolojik mücadele başlatılacak. Seralar hızlıca tamamlanacak, altyapı ve teknik eleman desteği arttırılacak. Biyolojik mücadele çalışmaları ve ilaç denemeleri için ihtiyaca göre belli dönemlerde Türkiye’den bir araştırma heyeti görevlendirilecek. Karantina tedbirleri  alınarak, gözlem ve ilaçlama yapılacak. Narenciye ve enginar ihracatı öncesi tüm araçlar ilaçlanacak. İlaçlama belgesi ile  havalandırma bilgileri her sevkiyatta olacak. Narenciyelerin tamamı sap ve yapraklarından ayıklanıp yıkanarak paketlenecek. İşçiler ve taşımacılar tulumla çalışacak.

MAYISA DİKKAT!

Raporda Asya Turunçgil Psillidi’nin mayıs sonrası artan popülasyonla yaş sebze ve meyve ticareti, insan ve araç hareketliliği ile ülkemize bulaşması ihtimaline dikkat çekildi. Bu sebeple ivedilikle bir mücadele programı oluşturulacak. Havaalanlarında karantina tedbirleri uygulanacak. Uçaklarda ve gemilerde bilgilendirme anonslarıyla yolcular uyarılacak. Gelen ürünler, karantina ihlali görülürse iade edilecek. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...