On beş isim, kadim şehrin güzelliklerini tasvir etti! Sanatçı gözüyle Bursa’da ikinci zaman

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
On beş isim, kadim şehrin güzelliklerini tasvir etti! Sanatçı gözüyle Bursa’da ikinci zaman

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’den ve dünyanın değişik ülkelerinden sanatçılar, zamanın farklı bir şekilde aktığı Osmanlı payitahtı Bursa’yı gezdi, eserlerine taşıdı ve “İkinci Zaman” adlı sergide buluştu. O isimlerden Ahmet Öğreten “İnsan Bursa’ya gelince kültürümüzün köklerine ulaşıyor” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Osmanlı Devleti’nin payitahtlarından biri olan Bursa’da zaman, maziyle bugün arasında farklı bir yerde akıyor. Sanatın mimariyle kucaklaştığı şehrin mekânlarında tarihin farklı katmanlarının nabzı aynı anda atıyor. “Bir rüyadan arta kalmanın hüznü” ise şehrin her yerinde…

İşte Bursa’daki “farklı zamanı”, modern dünyanın ressam ve tasarımcıları tasvir etti. Türkiye’nin yanı sıra Çin ve Rusya’dan toplam 15 sanatçı, önce şehri gezdi, sonra eserlerine taşıdı. Meydana gelen yaklaşık 40 çalışma ise Bursa Büyükşehir Belediyesinin açtığı “İkinci Zaman” adlı sergiyle Tayyare Kültür Merkezinde teşhir edilmeye başladı.

Resimden hatta, minyatürden ebruya kadar farklı üsluplardan eserleri bir araya getiren sergide; Yeşil Türbe, Ulucami, İnkaya çınarı ve Uludağ gibi şehrin güzellikleri başrolde yer adlı. Hâkim renk ise elbette yeşil oldu! 

HER DETAYINDA TABLO GÜZELLİĞİ 

Sanatsever politikacı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın heyecan duyduğunu ifade ederek açtığı sergide eserleri yer alan sanatçılardan Cemal Toy “Bursa medeniyetimizin de başkentlerinden biri. Burada her bir detayı tablolara konu olacak güzellikler var. Mevlit yazarı Süleyman Çelebi gibi Allah dostlarının yurdu olan Bursa, her hâliyle çok etkileyici. Bursa bir renk olsaydı herhâlde yeşil olurdu. Ben de bu rengin farklı tonlarını eserime yansıttım. Bursa’yı geçmişten bugüne eserleriyle resmettim” diyor.

Şehrin kimliğinin hassasiyetle korunması gerektiğini de kaydeden sanatçı Toy “Le Corbusier, Bursa’ya geldiğinde hayranlıkla ‘Bu şehre dokunmayın’ diyor. Bu şehirdeki özellikle eski evlerin kültür merkezine dönüştürülerek korunması lazım” şeklinde konuşuyor. 

BURSA’DA KÖKLERİMİZ VAR

Bursa’yı sulu boya eserleriyle anlatan Ahmet Öğreten ise “İnsan Bursa’ya gelince kültürümüzün köklerine ulaşıyor. Ben de bu şehrin vermiş olduğu enerjiyi elimden geldiği kadar eserlerime aktarmaya çalıştım. Özellikle Ulucami’yi ve Bursa’yı anlatan eserimde özel boyama teknikleriyle bu enerjiyi aksettirmeye çaba gösterdim. Bursa kesinlikle bir sanatçının yaşayabileceği en iyi şehirlerden biri…” ifadelerini kullanıyor.     

Hat sanatçısı Levent Karaduman ise sergide Bursa’yı bir harita şeklinde tasvir ediyor. Şehri bir nüve olarak nitelendiren sanatçı Karaduman “Bursa, İslam sancağının zamanında Batı’nın en ileri noktasına dikildiği, İslam medeniyetinin yayılmaya başladığı yer. Bursa hat sanatı için de önemli bir şehir. Ulucami ise hat sanatının tarihini görebileceğimiz bir müze gibi. Biz o mabette eserleri bulunan üstatların yollarından gidiyoruz. Bursa’da medeniyet köklerimiz ve hat buluşuyor” diyor.

Çinli sanatçı Ali Lei Gong da sergideki eserinde Osmanlının kurucusu Osman Gazi’yi minyatür olarak tasvir etti. Gong “Derin bir tarihi olan Bursa’yı çok seviyorum. Burası küçük ama muhteşem bir şehir. Osman Gazi ise imparatorluğun kurucusu olarak büyük bir sanat geleneğinin de önünü açmış mühim bir tarihî figür” diyor. 

ŞEHRİN GÜZELLİKLERİNİ VURGULAMAK İSTEDİK

“İkinci Zaman” sergisinin küratörü İsmail Erdoğan, eserlerin doğuş hikâyesini şu sözlerle anlatıyor:

Serginin çıkış noktası Bursa’ydı. Şehrin güzelliklerini ve özelliklerini tekrar vurgulamayı gaye edindik. Farklı sanatçıların farklı üsluplarıyla Bursa’yı görmek ve göstermek istedik. Bu şehir içinde bulundurduğu bazı eserlerle benzersiz. Bunların arasına Bursa Ulucami girdiği gibi İnkaya çınarı da dâhil oluyor.  Bana bütün Osmanlı medeniyetini kucaklayan şey nedir diye sorsalar, İnkaya çınarı derim. Sergi “İkinci Zaman” ismini de Ahmet Hamdi Tanpınar’dan alıyor. Tanpınar, Bursa’nın geçmiş ve gelecek arasında kendine has bir zaman diliminin olduğunu ifade ediyor.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...