28 Şubat, Gezi ve 15 Temmuz’un faturası ağır oldu! 981 milyar doları darbeciler çaldı!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
28 Şubat, Gezi ve 15 Temmuz’un faturası ağır oldu! 981 milyar doları darbeciler çaldı!

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son 27 yıldaki darbe ve darbe girişimleri milletin cebini vurdu. Bu ihanet zinciri yaşanmasaydı, kişi başı gelir 15 bin doları aşacaktı; kentsel dönüşüm bitecekti.

ESMA ALTIN'IN HABERİ -  Geçen hafta 27. yıl dönümü olan 28 Şubat, ülkeye sadece siyasi açıdan değil ekonomik olarak da ağır darbe indirdi. AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Erdem, 28 Şubat sürecinde bankaların boşaltılmasıyla ülke ekonomisinin 381 milyar zarara uğratıldığını açıkladı.

2013 yılında ‘ağaç’ bahanesi ile fitili ateşlenen Gezi kalkışması da yatırımcı algısını bozdu, ayrıca ekonomik göstergeler ve finansal piyasalara olumsuz etki ederek ülkeye ciddi hasar yaşattı.

 Sözde yeşil dostu olan  ‘Gezici’ler,  kamuya ait mallara da zarar vermişti.
 Sözde yeşil dostu olan  ‘Gezici’ler, kamuya ait mallara da zarar vermişti.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri, üç ayda 164 milyar lira eridi. Hisse fiyatları dolar bazında yüzde 40 değer kaybetti. Dolar 1,70’ten 2,39 TL’ye çıktı. Merkez Bankası, 550 baz puanlık faiz artırımına gitmek zorunda kaldı. Mayıs 2013’te yüzde 4,61 ile tarihin en düşük seviyelerine gerileyen tahvil faizleri üç ayda yüzde 9,25 ile yaklaşık iki katına yükseldi. Gezi’den önce yüzde 6,13’e gerileyen yıllık enflasyon, üç ayda yüzde 8,88’e tırmandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün CHP ve bazı muhalif kesimin hâlâ inatla savunduğu Gezi’nin Türkiye’ye maliyetinin 250 milyar dolar olduğunu söyledi.

Darbecilerin Sincan’da yürüttüğü  tankların bedelini hâlâ millet ödüyor.
Darbecilerin Sincan’da yürüttüğü tankların bedelini hâlâ millet ödüyor.

15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişimi ise millî iradeyle birlikte ekonomiyi de çökertmeyi hedefliyordu. Türkiye’de yabancı yatırımcı azalırken, enflasyon ve işsizlik arttı. Hesaplamalara göre, darbe girişiminin sadece kişi başına doğrudan etkisi 2 bin 821 dolar olurken, doğrudan etkinin maliyeti 158 milyar doları buldu. Dolaylı etkiler eklendiğinde yaklaşık 350 milyar dolar yok oldu. Ekonomistler “Darbe girişimi olmasaydı bugün Türkiye’nin kişi başı geliri rahatlıkla 15 bin doların üzerine çıkardı” diyor. Türkiye’nin son 27 yılında ortaya çıkan bu darbe girişimlerinin 981 milyar dolarlık maliyeti, 2024 bütçesindeki gelir hedefinin dört katına yaklaşıyor.

TÜRKİYE İKİ DEFA DÖNÜŞÜRDÜ!

Türkiye’nin kentsel dönüşümü, yaklaşık 500 milyar dolara rahatlıkla tamamlanabiliyor. 104 milyar dolar ile 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkım katbekat karşılanabilirdi. En büyük şehir hastanesi olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesinden 990 adet daha yapılabilirdi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
yahudi düşmanı 3 Mart 2024 11:26

önce bu kamalist zihniyet değişmeli asıl zaman görün ülkemizin dönüşümünü

İsmail 3 Mart 2024 07:29

Bu darbeler ihanetler sebep olanlar bir hesap ödemeyeceklermi? böyle ellerini kollarını sallayarak gexeceklermi.? Hayır diyoruz mutlaka hesap vermeli ler adalet anlayışımız bu olmamalı

Sonraki Haber Yükleniyor...