ABD ve Çin arasında sertleşen “otomotiv” savaşları! Biden resmen tehdit etti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD ve Çin arasında sertleşen “otomotiv” savaşları! Biden resmen tehdit etti

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD otomotiv sektöründe Çinli rakiplerinin gerisinde kalmaya başlayınca “Ulusal Veri Güvenliği Riski” bahanesine başvurdu. Trump aynı taktiği global teknoloji devi Huawei için denemiş ama Çinli şirket bu savaştan güçlenerek çıkmıştı. Joe Biden bir adım daha ileri giderek bütün Çinli otomotiv markalarını tehdit etmeye kalktı.

Pandemi öncesinde ABD’de patlak veren “Dieselgate” skandalında Alman üretici Volkswagen’nin egzos gazı emisyonlarında yaptığı ihlal karşısında ülkedeki tüm çevreci kesimlerden büyük ses gelmişti. Aynı yıllarda elektrikli Tesla modelleri, 0 emisyon başlığı ile gündeme oturmuş, tüm dünyada elektrikli otomobillere karşı ilgi başlamıştı…

ÇİP KRİZİNDEN İLK ÇIKAN ÇİNLİLER OLDU

Pandemi ardından başlayan çip kriziyle birlikte başta Amerikalı ve Avrupalı üreticiler olmak üzere tüm dünyada otomotiv sanayi adeta kilitlenmişti. Bu noktada en hızlı toparlanan ülke kimsenin beklemediği Çin oldu. Özellikle çip sorunlarını Amerikalı rakiplerinden önce çözen Çinli üreticiler, Avrupa ve Amerika pazarlarına ciddi satış adetlerine ulaşmayı başardılar.

ABD’YE LITYUM DARBESİ

Petrol konusunda 100 yıla dayanan stratejiyle dünyayı yöneten Amerika, elektrikli otomobil konusunda da pazara, küresel çapta hakim olmak istiyor. Fakat, 2021 yılında yayınlanan BP istatistik raporuna göre Çin, dünyadaki lityum rezervlerinin yüzde 7,9’una sahip. ABD ise sadece yüzde 4’lük bir rezervi elinde bulunuyor, yani Çin’in sahip olduğu kaynakların yarısı kadar.

EN BÜYÜK YATIRIMI ÇİN YAPTI

Küresel çapta bakıldığında ise lityum rezervlerinin çoğunluğu Güney Amerika ve Avustralya’da olduğunu görüyoruz. Bu noktada en büyük fark ise lityum işleme hızı. Bu konuda da kendini hızlı geliştiren Çin, Amerika'yı toplam kapasitede 10 kattan fazla geçerek dünyanın en büyük lityum batarya üreticisi haline geldi. Öte yandan son on yıllık süreçte bu alandaki en büyük yatırım Çin’den geldi, lityum endüstrisinde 65 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleşen ülke şuan da dünyanın en büyük batarya üreticisi konumunda…  

TESLA GERİ KALMAYA BAŞLADI

ABD’li üretici Tesla, bilinen tüm küresel otomotiv markalarını geride bırakarak elektrikli otomobilde elde ettiği dünya liderliği uzun sürmedi. Arkadan hızla gelen Çinli rakipleri Tesla’yı köşeye sıkıştırmaya başlarken 2023 yılında Tesla’yı ilk yakalayan Çinli, BYD doldu.

İŞTEN ÇIKARTMALAR YAŞANABİLİR

Öte yandan Amerika pazarında sayıları giderek artan Çinli markalar ve yüksek satış adetleri Ford, Cadillac ve Chevrolet gibi köklü Amerkan şirketlerinin satışlarını bloke etmeye başladı. Kırmızı alarm veren ABD otomotiv sektörü, Biden’a sunduğu raporda “Çin, Amerikan otomotiv sanayini için büyük tehdit. İşten çıkarmalar yaşanabilir” ifadeleri kullanıldı.

ULUSAL GÜVENLİK BAHANESİ

Bu konuda son gelişme geçtiğimiz hafta Perşembe günü yaşandı. Çin'den ülkeye ithal edilen araçların ulusal güvenlik riski oluşturup oluşturmadığı ve bağlantılı araç teknolojisine ilişkin endişeler nedeniyle kısıtlamalar getirip getiremeyeceği konusunda bir soruşturma başlattığı açıklandı. Öte yandan yapılan açıklamaya göre uzaktan kumanda edilebilmeleri sebep ile otonom araçların ayrı bir prosedürle inceleneceği belirtildi.

BİDEN: İZİN VERMEYECEĞİM!

ABD Başkanı Joe Biden’ın konuyla ilgili açıklamasında; “Çin'in ürettiği otomobiller pazarımızı doldurabilir ve bu durum ulusal güvenliğimiz için risk oluşturabilir. Benim gözetimimde bunun olmasına izin vermeyeceğim" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray ise teknolojik araçların, sürücüleri ve yolcuları hakkında büyük miktarda hassas veri toplamasından rahatsızlığını dile getirerek; “Kamera ve sensörlerinin düzenli olarak ABD altyapısı hakkında ayrıntılı bilgi kaydetmesi rahatsızlık verici” şeklinde açıklamada bulundu.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...