Togg'un deposu sudan ucuza dolacak: Maliyeti hesaplandı, dizel ve benzinliden katbekat ucuz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Togg'un deposu sudan ucuza dolacak: Maliyeti hesaplandı, dizel ve benzinliden katbekat ucuz

T-Otomobil Haberleri

Yerli otomobil Togg, 29 Ekim günü ilk modelinin banttan inmesiyle seri üretime geçti. Togg’un pek çok ayrıntısı da fabrikanın görkemli açılış töreninde belli oldu. Ancak milyonların merak ettiği soruların başında Togg’un kilometrede ne kadar maliyete sebep olacağı bulunuyor. Peki, Türkiye’nin ilk elektrikli yerli otomobili Togg’un bir tam dolumu kaç TL’ye mâl olacak?

Yerli otomobil Togg, C-SUV segmentindeki aracın banttan inmesiyle seri üretime geçti. Geçtiğimiz günlerde başlayan seri üretimle birlikte, Şubat ayında Togg için ön siparişlerin alınacağı ve Mart 2023’te de ilk Togg otomobillerinin piyasaya sürüleceği açıklandı. 

Türkiye’nin elektrikli, Avrupa’nın ise doğuştan elektrikli ilk otomobili olan Togg, son yıllarda rekabetin arttığı elektrikli otomobil piyasasına güçlü bir giriş yaparak bu alandaki ‘yarış’a tam vaktinde katıldı. Elektrikli otomobillerin fosil yakıtlı otomobillere kıyasla daha az enerji tükettiği ve çevreci olduğu bilinirken, iklim değişikliğine karşı artan politik düzenlemelerde fosil yakıtlı araçlara kısıtlama getiriliyor. Avrupa ve ABD dahil dünyanın büyük bir çoğunluğunda 2035’ten sonra fosil yakıtlı araçların kullanımı kademeli olarak kısıtlanacak. İşte doğuştan elektrikli Togg, tam da fosil araç satışlarının azaltılmaya çalışıldığı bu dönemde piyasaya çıkıyor. 

TOGG KİLOMETREDE NE KADAR YAKACAK?

Seri üretime giren Togg’un fiyatı kadar milyonlarca vatandaş kilometre maliyetini de merak ediyor. Togg’un kilometre maliyetinin fosil yakıtlı araçlara oranla yüzde 75 daha az olduğu ortaya çıktı. 

Togg'un deposu sudan ucuza dolacak: Maliyeti hesaplandı, dizel ve benzinliden katbekat ucuz

Yeni Şafak’ın haberine göre, Türkiye’nin Otomobili Togg, kilometrede 47 kuruş elektrik tüketecek. Eğer Togg’u ev tipi elektrikle doldurursanız kilovat başına maliyeti yüksek kademede güncel olarak 2,6 lira olarak gösteriliyor. Böylece 500 kilometre menzile sahip Togg’un 90 kWh bataryasının evden şarj edilmesi halinde maliyeti 235 lira olacak. Karşılaştırma yapmak gerekirse, benzinli bir araç 500 kilometrede 920 lira, dizel araç ise 745 lira maliyete neden oluyor.

Yerli otomobilin iş yerinden şarj edilmesi halinde ticarethane kademesindeki kilovat birim değeri ise 4,45 lira ve 500 km’de maliyeti 400 liraya kadar çıkıyor. Benzinli bir aracın 500 kilometrede 920 lira, dizel araçların ise 745 lira tükettiğini belirtelim.

YÜZDE 36 TASARRUF

Yerli otomobil Togg için kurulan batarya markası Trugo, 81 ilimize DC (50 kWh-hızlı şarj) istasyonları açmaya başladı. Bu istasyonlarda 90 kWh’lık batarya yüzde 80 doluma 25 dakikada ulaşabilecek.

Togg’un DC istasyonlardaki dolum maliyeti ise kWh başına güncel tarife olan 7,7 lirayla 693 lirayı bulacak. 4 saatte tam doluma ulaşan AC (22 kWh-normal şarj) şarj dolumunun maliyeti ise kilovat başına 6,5 lira. Yani 90 kWh’lık Togg’un AC şarjla tam dolumu 585 lirayı bulacak.

Normal şarjda yüzde 36’dan fazla tasarruf sağlayan elektrikli Togg, hızlı şarjda ise benzinli bir araca göre yüzde 25’e daha az masraf yapacak.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...