Fırında biber dolması tarifi, fırında biber dolması nasıl yapılır? Evde fırında biber dolması yapılışı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fırında biber dolması tarifi, fırında biber dolması nasıl yapılır? Evde fırında biber dolması yapılışı

Yemek Haberleri

Fırında biber dolma, misafirleriniz için harika bir seçenek olabilir. Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan biber dolma, dolma içi ile doldurulmuş yeşil veya kırmızı biberlerin fırında pişirilmesiyle hazırlanır. Bu yemek, lezzetli ve doyurucu olduğu kadar, sunumuyla da misafirlerinizi etkileyecektir. Peki, fırında biber dolması tarifi, fırında biber dolması nasıl yapılır? İşte evde fırında biber dolması yapılışı...

Fırında biber dolması tarifi yalnızca pişirme tekniği nedeniyle değil, aynı zamanda iç harcındaki değişimler gerekçesiyle de klasik biber dolması tarifinden ayrılır. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu yemeği yapmak ise oldukça kolaydır. Üstelik ister ana yemek olarak ister yan yemek olarak tüketebilirsiniz.

Fırında Biber Dolması Malzemeleri Nelerdir?

Bu tarif içerisinde bulunan tüm malzemeler, fırında pişirmeye uygun olacak şekilde seçilmelidir. Ancak genele bakıldığında klasik dolma biberi tarifleri ile fırında biber dolması malzemeleri arasında ciddi bir ayrım yoktur. Yine de bu malzemelerin tümünü şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 8 adet orta boy biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su

Fırında biber dolması tarifi, fırında biber dolması nasıl yapılır? Evde fırında biber dolması yapılışı

Fırında Biber Dolması Nasıl Yapılır? (Fırında Biber Dolması Tarifi)

Fırında biber dolmasının yapılışı için standart bir prosedürü izlemeniz yeterli olacaktır. Bu nedenle ilk önce iç harcı hazırlamalı ve daha sonra bu harcı dolma biberlerin içine koyarak, fırına vermelisiniz. Tarifin tam detayına ise aşağıdaki adımlar üzerinden erişebilirsiniz. İşte fırında dolma biber tarifi:

  1. Dolma biberlerin sap kısımlarını kesin ve içlerini çıkartın.
  2. Pirinci yıkayıp süzün.
  3. Daha sonra ilk aşamaya geçmek için ocağın altını açın ve tavayı ısıtmaya başlayın.
  4. Zeytinyağı ısınırken, soğanları küçük küpler halinde doğrayın.
  5. Ardından soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
  6. Sarımsakları da ekleyip kokuları çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  7. Rendelenmiş domatesleri ve salçayı ilave ederek karıştırın.
  8. Pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  9. Baharatları, tuzu ve suyu ekleyerek karıştırın.
  10. Bir kaşık yardımı ile hazırladığınız karışımı biberlerin içine doldurun.
  11. Dolma biberleri fırın kabına dizin ve üzerine biraz sıvı yağ gezdirin.
  12. Dolma biberlerin üzerine patlıcan veya domates de koyabilir ve bu şekilde kapatabilirsiniz.
  13. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 - 35 dakika pişirin.

Afiyet olsun!

Fırında Biber Dolması Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir? (Püf Noktaları)

Bu tarifi uygularken hassasiyet göstereceğiniz bazı noktalar hem sağlıklı hem de lezzetli bir tarif doğurmanıza yardımcı olur. Öte yandan fırında biber dolması yapılışının püf noktaları ile ilgili tam detaylı bir liste için ise aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz:

  • Dolmalık biberlerin doğru seçilmesi, dolmanın lezzeti için oldukça önemlidir. Ayrıca biberlerin boyutları da dolma içerisinde eşit şekilde dağılacak şekilde seçilmelidir.
  • Biberlerin sap kısımlarını kesip içlerini temizleyin. Ancak bu işlemi, biberlerin içine fazla bastırmadan ve çatlatmadan yapın.
  • Dolma içi olarak kullanacağınız pilavın lezzeti dolmanın lezzetini de etkileyecektir. Bu nedenle, pilavın lezzetli olması için kullanacağınız baharatları ve malzemeleri doğru seçmelisiniz.
  • Dolmaları pişireceğiniz fırının sıcaklığı ayarlanmalıdır. Genellikle, 180 - 200 derece arasında bir sıcaklık idealdir.

Fırında Biber Dolmasının Besin Değeri Kaçtır?

Fırında biber dolmasının besin değerleri genellikle bir porsiyon yani yaklaşık 100 gram olarak ele alındığında, şu oranlardan söz edebiliriz:

  • Kalori: 150 – 200 kcal
  • Protein: 4 - 6 gram
  • Yağ: 8 - 12 gram
  • Karbonhidrat: 15 - 20 gram
  • Lif: 2 - 4 gram
  • Şeker: 3 - 5 gram
  • Sodyum: 200 - 300 miligram

Düzenleyen:  - Yemek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...