Fırın musakka tarifi, fırın musakka nasıl yapılır? Evde fırın musakka yapılışı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fırın musakka tarifi, fırın musakka nasıl yapılır? Evde fırın musakka yapılışı

Yemek Haberleri

Fırın musakka misafirlerinize ikram edebileceğiniz oldukça lezzetli bir ana yemektir. Musakka, patlıcan, kıyma, domates, soğan ve baharatlar gibi malzemelerin kullanıldığı bir yemektir. Peki, fırın musakka tarifi, fırın musakka nasıl yapılır? İşte evde fırın musakka yapılışı

Fırın musakka tarifi zamanla farklı yörelerde farklı şekillerde hazırlanmaya başlamış ve herkes tarafından sevilerek tüketilmeye devam eder. Günümüzde de Türk mutfağının en sevilen yemekleri arasında yer alan fırın musakka, dünya mutfaklarına da örnek teşkil eder. Öte yandan bazı kaynaklara göre, musakka Orta Doğu'da ortaya çıkmıştır ve Türkiye'ye İran ve Arap kültürleri aracılığıyla gelmiştir. Diğer bir görüş ise musakkanın Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul mutfağında geliştirildiği yönündedir.

Fırın musakka tarifi, fırın musakka nasıl yapılır? Evde fırın musakka yapılışı

FIRIN MUSAKKA MALZEMELERİ NELERDİR?

Genellikle patlıcan, kıyma, domates ve biber gibi malzemeler ile hazırlanan bu tarif, ayrıca yemeğin fırında pişirilmesi nedeniyle de diğer musakka tariflerinden ayrılır. Fırın musakka malzemeleri ise diğer Türk mutfağı yemeklerine kıyasla, değiştirilmesi en zor olanlardandır. Bu malzemelerle ilgili tam listeyi ise şu şekilde özetleyebiliriz:

  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 3 adet orta boy domates
  • 500 gram kıyma
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Zeytinyağı
  • Rendelenmiş kaşar peyniri (Miktarı, isteğe göre ayarlanabilir.)

FIRIN MUSAKKA NASIL YAPILIR? (FIRIN MUSAKKA TARİFİ)

Fırın musakkanın yapılışı diğer pek çok musakka tarifine kıyasla, çok daha pratiktir. Çünkü pişirme yöntemi ve kolaylığı nedeniyle diğer zorlayıcı aşamalardan muaftır. Öte yandan bu tarifin uygulanması için bilmeniz gereken adımları, sırasıyla şu şekilde açıklayabiliriz:

  1. Patlıcan ve kabakların kabuklarını soyun ve uzunlamasına ince dilimler halinde kesin.
  2. Doğradığınız dilimleri tuzlu suda bekletin, bu sayede acısı çıkmış olur.
  3. Daha sonra kıymayı tavada kavurmaya başlayın.
  4. Soğanları ve sarımsakları da yemeklik doğradıktan sonra kavrulan kıymaya ekleyin.
  5. Domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de ekleyerek kıymalı harcı pişirin.
  6. Fırın tepsisini yağlayın.
  7. Dilimlenmiş patlıcan ve kabakları tepsiye dizin.
  8. Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı dökün ve yayın.
  9. Domatesleri de ince dilimler halinde kesin ve kıymalı harcın üzerine yerleştirin.
  10. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, musakkayı yaklaşık 30 dakika pişirin.
  11. Pişen musakkayı fırından çıkarın ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin.

Peynir eriyene kadar tekrar fırında tutun. Sıcak servis yapabilirsiniz, afiyet olsun!

FIRIN MUSAKKA YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? (PÜF NOKTALARI)

Fırın musakka yapılışının püf noktaları uygulandıklarında yalnızca lezzeti değil, vücut sağlığını da destekler. Dolayısıyla aşağıdaki yöntemleri kullanarak hem besleyici hem de alternatif bir lezzet oluşturabilirsiniz.

  • Patlıcanların acısını almak için tuzlu suya batırarak bekletin. Ardından patlıcanları durulayın ve kurulayın. Bu yöntem, patlıcanların fazla yağ çekmesini de önleyecektir.
  • Eti pişirmeden önce, öncelikle yağsız tavada hafifçe kızartmanız gerekiyor. Bu sayede et, daha lezzetli ve sulu olacaktır.
  • Fırın musakka, katmanlar halinde hazırlanır. İlk olarak patlıcan dilimleri, ardından et ve domates sosu, son olarak da beşamel sos eklenebilir. Bu sayede her katmanda ayrı bir tat ve lezzet oluşacaktır.

FIRIN MUSAKKANIN BESİN DEĞERİ KAÇTIR?

Fırın musakkanın besin değerleri kullanılan malzemelere ve porsiyon büyüklüğüne göre değişebilir. Ancak genellikle ortalama bir porsiyon fırın musakka (200 gram) şu besin değerlerini içerir:

  • Kalori: 250 - 300 kcal
  • Protein: 15 - 20 gram
  • Yağ: 12 - 15 gram
  • Karbonhidrat: 20 - 25 gram
  • Lif: 6 - 8 gram
  • Sodyum: 400 - 500 mg

 

Düzenleyen:  - Yemek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...