Karabağ’da 30 yıl sonra seçim heyecanı: Sandık başında Erdoğan’a teşekkür

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Karabağ’da 30 yıl sonra seçim heyecanı: Sandık başında Erdoğan’a teşekkür

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan’da tarihî seçim bitti, oyunu işgalden kurtarılan Hankendi’de kullanan Cumhurbaşkanı Aliyev seçimden zaferle çıktı. Erdoğan tebrik etti.

YILMAZ BİLGEN VE MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Azerbaycan’da tarihî cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşti. Yaklaşık 6,5 milyon kayıtlı seçmen yeniden aday olan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de dâhil toplam yedi aday için sandığa gitti. Seçimi 800 yabancı, 90 bin yerli gözlemci izledi. 

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı bölgelerde de 30 yıl sonra sandıklar kuruldu. Aliyev ve ailesi oyunu Karabağ’ın en büyük şehri Hankendi’de kullandı. Karabağ’ın sembol şehri Şuşa, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin başşehir olarak kullandığı Hankendi, Hocalı, Hocavend, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Zengilan, Gubadlı, Laçın ve Kelbecer’de 22 binden fazla seçmen sandık başına gitti. 

Karabağ’da 30 yıl sonra seçim heyecanı: Sandık başında Erdoğan’a teşekkür

Yılmaz Bilgen - LAÇİN

Türkiye gazetesi olarak Laçın ve Zengilan’da seçimi takip ettik. 

Karabağ’da 30 yıl sonra seçim heyecanı: Sandık başında Erdoğan’a teşekkür

Mahmut Özay - ZENGİLAN

Başkent Bakü’ye kara yolu ile yaklaşık beş saat uzaklıkta bulunan Ermenistan ve İran sınır hattında bulunan Zengilan’da bayram havası vardı. Mikrofon uzattığımız insanlar duygularını gözyaşları içinde anlattı. Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ileten gardaşlardan İsmailova Seyyara “Atamıza verilen bir sözümüz vardı. Sandığa giderek bugün o sözümüzü gerçekleştirdik. Annemden yeni doğmuş gibiyim” diye konuştu.

Karabağ’da 30 yıl sonra seçim heyecanı: Sandık başında Erdoğan’a teşekkür

TÜRKİYE DAYANAĞIMIZ

“30 yılın üstünde hasret kaldığımız yeri 44 günde aldık. Türkiye, burada dayanağımız oldu. Onların sayesinde bugün özgür topraklarımızda oy kullandık. Ölsem üzülmem” ifadesini kullanan Fahredov Seyyare de Erdoğan ve Aliyev’e dua etti.

Sürekli Karabağ hasreti çektiklerini belirten Ofelya Abdulleyava şunları söyledi: Bu topraklara başımız eğik gittik, yüzümüz gülerek dik döndük. Şimdi sandığa gidiyoruz.
Yaşadığı duyguların tarifinin olmadığını ifade eden Bahçeliyava Nezrin “Heyecandan yerimde duramıyorum. Bir vatandaş olarak Recep Tayyip Erdoğan’a bize desteğinden ötürü çok teşekkür ediyorum” dedi.

8. sınıftayken vatandan ayrıldıklarını anlatan Memedova Gülşen de  “Buraların hasreti sürekli kalbimizdeydi. Yıllar sonra evlatlarımla birlikte özgür şehirlerimizde oy kullandık. Cumhurbaşkanından beklentimiz buraları eski günlerdeki gibi ayağa kaldırması. Erdoğan’a minnettarız, kardeşliğiniz bizi güçlü ediyor” dedi.

Karabağ’da 30 yıl sonra seçim heyecanı: Sandık başında Erdoğan’a teşekkür

NE BÜYÜK SAAADET!

Laçın’da da 7-8 saat yol katederek doğduğu topraklara oy kullanmak için akın edenler sandıklar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Gazetemize konuşan Mais Memmedova “Oyumuzu özgürlüğe verdik” dedi. Hocalı’dan sonra en fazla şehidin Laçın’da verildiğini anlatan Memmedova, Erdoğan’a olan minnetlerini de özellikle vurguladı. Bir diğer seçmen Sehavet Aliyev da “Oy pusulasına İlham Aliyev ve Erdoğan’a sevgilerle yazdım. Biz vefa borcumuzu ödedik” ifadelerini kullandı. Aliyev, Karabağ savaşında 3 defa gönüllü yazıldığını ancak kabul edilmediğini, Laçın’na oy kullanmak için Bakü’den geldiğini ve ilk iş olarak şehit mezarlarını ziyaret ettiğini aktardı. Laçınlı Kifayet Hasanova da yıkılan evlerini devlet desteği ile yeniden inşa ederek yaşamaya başladıklarını ifade etti. Hasanova “Biz 30 yıl önce büyük bir kıyıma maruz kalarak buralardan sürüldük. Ama Karabağ 30 yıl sonra Azerbaycan ve Türkiye’yi iki devlet bir millet kıldı. Hatta Türk yürekleri birleştirdi. O gün yapayalnızdık, bugün onlarca milyon Türk’ün yüreği birlikte atıyor. Hem azatlık hem de Türklerin birleştiği bugünleri görmek büyük saadet. Şehitlerimizin kanı belki bizi birleştirdi” şeklinde konuştu.


Karabağ’da 30 yıl sonra seçim heyecanı: Sandık başında Erdoğan’a teşekkür

ALİYEV KAZANDI

Azerbaycan, cumhurbaşkanını seçmek için dün sandık başına gitti. Ülke genelinde oy verme işleminin yerel saatle 19.00’da tamamlanmasıyla sandıklar kapandı, oyların sayımına geçildi. Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu seçime katılım oranının yüzde 76,73 olduğunu açıkladı. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 92,1’ini alan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev zaferini ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev’i Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazandığı zafer nedeniyle tebrik etti. Erdoğan, Aliyev’in yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin Azerbaycan için hayırlı olması temennisini dile getirdi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...