2036'ya kadar Putin

2036'ya kadar Putin

DÜNYA Haberleri

Ruslar, 2024'te görev süresi dolacak Putin için sandık başına gitti. Ezici bir çoğunlukla kabul edilen anayasa değişikliği, Rus lidere 2036'ya kadar iktidarda kalabilmenin yolunu açıyor.

Rusya'da yapılan Anayasa değişikliği seçimlerinde ülkenin yüzde 77,9'u , Vladimir Putin’in 2036 yılına kadar devlet başkanı kalmasını sağlayan değişikliğe “Evet” dedi. Açıklanan verilere göre 110 milyon 500 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede referanduma katılım yüzde 65 oldu. Vatandaşların yüzde 21,27’si düzenlemeye karşı çıktı. Oylama süreci, günlük virüs vaka sayısının altı binin üzerinde olduğu dönemde salgının gölgesinde gerçekleşti. Kabul edilen anayasa düzenlemesinde Putin'in 2024'te sona erecek iki dönemlik görev süresini sıfırlayan madde yer alıyor. Bu maddeye göre, yirmi yıldır iktidarda bulunan Putin, geçen iki dönem görev süresini sıfırlayan tasarıyla anayasa gereği üçüncü dönem yasağına rağmen yeniden devlet başkanı adayı olabilecek. Bu değişiklikle Putin'in 2036'ya kadar devlet başkanı olarak kalabilmesinin yolu açılıyor. Muhalefet, oylamanın kanuni dayanağının bulunmadığını belirterek söz konusu değişikliklerin 67 yaşındaki Putin'e ömür boyu başkanlık yolunun açılması için yapıldığını savunuyor. Anayasa değişiklikleri arasında Kırım'ın ilhakını sağlamlaştıran madde de bulunuyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...