Ağızda eriyen aşı bantları geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Ağızda eriyen aşı bantları geliyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Kanada McMaster Üniversitesinden bir bilim ekibi, aşı ve ilaçların ağız içine yapıştırıldıklarında eriyen bantlarla vücuda alınmasını sağlayacak yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor.

Kanada’nın Hamilton kentindeki McMaster Üniversitesinde Prof. Alex Adronov başkanlığındaki bilim ekibinin, bir biyoteknoloji firması ile aşıların ağızda eriyen ince şerit yoluyla alınması üzerinde çalıştığı belirtildi. Pek çok insanın iğnelerden hoşlanmadığını belirten Prof. Adronov, "Yapmaya çalıştığımız şey, aşı bileşenlerinin iğne yoluyla kola verilmesinden ziyade, ağızdan ve hızlı çözünebilir bir film ile verilmesini denemek" dedi.

HAYVANLAR ÜZERİNDE DENEMELER BAŞLADI

Çalışmanın erken keşif aşamasında olduklarını söyleyen Adronov, protein yüklü şeritler üretebileceklerini gördüklerini ifade ederek, "Ekibimiz, hayvanların bu şekilde ilettiğimiz model proteine ​​karşı antikorlar geliştirebildiklerine dair olumlu sonuçlar gösteren ilk hayvan çalışmasını tamamladı" dedi. Adronov, ikinci bir hayvan çalışması turu için hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade etti.

"AŞILARI BİR ZARFLA BİLE GÖNDERMEK MÜMKÜN OLACAK"

Araştırmada yer alan Kanadalı biyoteknoloji firmasının CEO'su Mark Upsdell, Pfizer ve Moderna gibi aşıların her zaman sıfırın altında 15 ila 80 santigrat derece arasındaki soğuk zincirde kalması gerektiğini hatırlatarak, bunun karmaşık bir dondurucu tedarik zincirine ve sıcaklık kontrollü nakliye yöntemlerine ihtiyaç olduğu anlamına geldiğini ifade etti.

Ekibinin proteinleri 40 santigrat derecede stabilize etmeyi başardığını ve bunun oyunun kurallarını değiştirebileceğini belirten Upsdell, şunları kaydetti: Dünyadaki ülkelerin yüzde 60'ı veya daha fazlası sıcak kuşakta. Kuzey Amerika'da sahip olduğumuz lojistiğe sahip olmayan tüm bu ülkeleri düşününce, aşıların soğuk zincir gerekmeden bu şeritlerle taşınması daha da önemli hale geliyor. Bu aşıları, altyapısı olmayan ülkelere, daha düşük bir maliyetle, hatta bir zarfla bile göndermek mümkün olacak. Taşıma maliyetleri de çok ama çok düşecek.

ARAŞTIRMA TAMAMLANDIĞINDA HAYATA GEÇECEK

Kanada Ulusal Araştırma Konseyi (NRC) ve Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Konseyinin (NSERC) desteğiyle gerçekleştirilen araştırma tamamlandığında, bazı ilaç ve aşıların ağızda eriyen bantlarla alınması hayata geçmiş olacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...