Hamas’tan kritik mesaj: Trump planına destek, İsrail’e uyarı

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Hamas’tan kritik mesaj: Trump planına destek, İsrail’e uyarı
İsrail, Hamas, Gazze, Ateşkes, Haber
Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Mısır’da Gazze’de ateşkes müzakereleri sürerken Hamas heyeti başkanı Halil el-Hayye’den dikkat çeken açıklamalar geldi. Hayye, saldırıların sonlandırılması, İsrail’in çekilmesi ve esir değişimi konusunda Trump’ın planı çerçevesinde olumlu bir tutumla hazır olduklarını söyledi. İsrail’in önceki anlaşmalara uymadığını vurgulayan Hayye, uluslararası toplumdan gerçek teminatlar talep etti.

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde Gazze'de ateşkes sağlanması çerçevesinde yapılan müzakerelerde Hamas heyetinin başkanlığını yapan Hayye, Kahire el-İhbariyye televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.

Hayye, "Saldırıların sonlandırılması, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın planına göre hakkında konuşulan Filistinli esirlerin karşılığında İsrailli canlı ve cansız tüm esirlerin serbest bırakılması için sorumluluk sahibi ve olumlu bir tutumla hazır olduklarını" vurguladı.

Buna rağmen İsrail'in Hamas'ın Trump'ın planı konusunda mutabık kaldıklarını duyurdukları zamandan bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyi başta olmak üzere öldürmeye, yardımları engellemeye devam ettiğini ifade eden Hayye, Tel Aviv'in daha önce yapılan ilk anlaşmayı (Kasım 2023) bozduğunu ve tamamlamadığını; bu yıl ise müzakere yapılırken yeniden saldırılara başvurduğunu aktardı.

Hayye, "İsrail'in tarih boyunca verdiği sözlere bağlı kalmadığını" belirterek, "işgali tecrübe ettiklerini ve ona bir an bile itimat etmediklerini" vurguladı.

Hamas heyeti başkanı Hayye, uluslararası toplumdan, ABD Başkanı Donald Trump'tan ve müzakerelere destek veren ülkelerden "gerçek teminatlar" talep etti.

Filistin halkının iki yıldır devam eden saldırılar boyunca yaşadığı kaygıları, acıları ve üzüntüleri taşıdıklarını vurgulayan Hayye, Hamas'ın müzakereleri sorumluluk sahibi bir şekilde ve ciddiyetle yürüttüğünü belirtti.

Hayye, Hamas'ın Filistin halkının istikrar, hürriyet, devlet kurma ve kendi kaderini tayin etme konularındaki hedef ve taleplerini gerçekleştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Hamaslı yetkili, saldırıların sonsuza dek son bulmasını, Filistin halkının, bölgedeki diğer halklar gibi istikrarlı bir hayat sürmesini istediklerini vurguladı.

20 MADDELİK GAZZE'DE ATEŞKES PLANI

ABD Başkanı Donald Trump, 29 Eylül'de İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkesi içeren 20 maddelik bir plan açıklamıştı.

Hamas ise 3 Ekim'de Trump'ın Gazze planındaki esir değişimini kabul ettiğini ve diğer bazı maddelerin müzakere edilmesi gerektiğini bildirmişti.

Trump da 4 Ekim'de Gazze'de ateşkes planına ilişkin sosyal medya hesabından yayınladığı video mesajda, Hamas'ın kalıcı barışı istediğine inandığını ve İsrail'in esirlerin çıkarılması için Gazze'yi bombalamayı derhal durdurması gerektiğini vurgulamıştı.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada ise Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması için planın ilk aşamasını uygulamaya hazırlandığı bildirilmişti.

Hamas ve İsrail heyetlerinin 5 Ekim'de esir takası ve Gazze'de ateşkes müzakereleri için Mısır'a ulaştığı belirtilmişti.

Müzakerelerin 6 Ekim'de Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde başladığı duyurulmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...