İslam alemi bayramı farklı günlerde karşıladı! 4 ülke yarın kutlayacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi/AA
İslam alemi bayramı farklı günlerde karşıladı! 4 ülke yarın kutlayacak

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi/AA

İslam dünyası Ramazan Bayramı’nı kutluyor. İran, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş, bayramın ilk günü olarak salıyı belirledi.

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle iki yıldır gölge düşen bayram kutlamaları bu yıl vaka sayılarındaki düşüş nedeniyle bu yıl kutlamalarda normale döndü. İslam dünyası, tedbirlerin kısıtlanmasıyla bir arada Ramazan Bayramı'na ulaşmanın sevincini yaşıyor.

İslam dünyası yine bayramı farklı günlerde karşıladı. Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Filistin, Sudan, Suriye, Tunus, Kuveyt, Lübnan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Libya Ramazan Bayramı'nı pazartesi günü kutlamaya başladı.

Söz konusu ülkeler, Ramazan ayının son günü olarak 1 Mayıs Pazar gününün tespit edildiğini ve 2 Mayıs Pazartesi günü ise Şevval ayının ilk günü, yani bayram olduğunu duyurdu.

İslam alemi bayramı farklı günlerde karşıladı! 4 ülke yarın kutlayacakİran, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş, bayramın ilk günü olarak salı günü kutlayacak. 

İRAN BAYRAMI SALI GÜNÜ KUTLAYACAK

İran’da bayram salı günü başlayacak. Ülkede Ramazan Bayramı’nın habercisi kabul edilen Şevval ayı hilalinin görünmemesi nedeniyle farklı günde kutlanıyor.

İran devlet televizyonu, Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı Hilal Gözlemleme Ofisi'ne dayandırdığı haberinde, Şevval hilalinin görülmediğini ve bu nedenle Ramazan Bayramı'nın salı günü başlayacağını aktardı.

PAKİSTAN, HİNDİSTAN VE BAŞGLADEŞ’TE BAYRAM 3 MAYIS OLARAK BELİRLENDİ

Pakistan, Hindistan ve Bangladeş de aynı gerekçeyle bayramın ilk günü olarak 3 Mayıs'ı belirledi. Umman, Ürdün ve Fas, pazar akşamında hilalin gözetlenmesine devam edileceği belirtildi.

BAYRAM NEDEN FARKLI GÜNLERDE KUTLANIYOR?

Bazı İslam ülkelerinin hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle İslam ülkeleri farklı günlerde bayram yapıyor.

AA'nın haberine göre, Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı da Ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, öteden beri İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil, dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.



Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...