ABD medyası Erdoğan ve Prens Bin Selman'ı işaret etti: Yeni bir dünya kuruluyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD medyası Erdoğan ve Prens Bin Selman'ı işaret etti: Yeni bir dünya kuruluyor

DÜNYA Haberleri

ABD'nin en büyük yayın kuruluşlarında CNBC, 2022 yılındaki Ukrayna ve Rusya arasında esir takası anlaşmasını Batılı güçlerin değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın tarafından hayata geçirildiğini belirterek yeni bir dünya düzeninin oluştuğuna dikkat çekti.

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Ukrayna-Rusya savaşında arabulucu rolü üstlenerek çok sayıda savaş esirinin özgürlüklerine kavuşmasını sağlaması ABD’nin CNBC kanalı tarafından haberleştirildi.

CNBC, 2022 yılının şubat ayında başlayan savaş sonrasında binlerce askerin esir düştüğü bilgisini paylaşan gazete, bu askerlerin bir kısmının özgürlüğüne kavuşmasında Türkiye ve Suudi Arabistan’ın rollerine dikkat çekti.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında 300’den fazla savaş esirinin her iki ülkede ölüm ya da ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya oldukları ancak ani bir kararla Kiev ve Moskova’nın esirlerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurduklarını bu açıklamanın esirlerin aileleri dahil pek çok kişi için şok bir gelişme olduğu ifade edildi.

ERDOĞAN VE PRENS BİN SELMAN ETKİSİ

CNBC, ailelerin bu anlaşma için Rusya ya da Batı’ya teşekkür etmelerine gerek olmadığını belirterek, aslında perde arkasında iki liderin: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın bu anlaşmayı gerçekleştirdiğini belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, ‘’Ukrayna ve Rusya arasındaki bu esir değişimini gerçekleştirmeye yardımcı olduğu için Türk hükümetine teşekkür ederim’’ Twitter paylaşımını aktaran CNBC, Sullivan’ın takip eden bir paylaşımda da Ukrayna saflarında savaşan 2’si ABD’li, 10 yabancı savaşçının özgürlüklerine kavuşmasında oynadığı rol için de ‘’Veliaht Prense ve Suudi Arabistan hükümetine teşekkür ederiz’’ yazdığını aktardı.

ABD medyası Erdoğan ve Prens Bin Selman'ı işaret etti: Yeni bir dünya kuruluyor

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Ukrayna-Rusya savaşından ‘’arabulucu’’ olarak ön plana çıktığına dikkat çekilirken, Suudi Arabistan’ın Cidde’de uluslararası Ukrayna Barış Zirvesi’ne ev sahipliği yapmayı planladığı, Türkiye’nin de Rusya tarafından ailelerinde koparılan çocukların Ukrayna’ya geri dönmeleri için girişimlerde bulunduğu belirtildi.

Türkiye’nin 2022 yılında imzalanan ancak Rusya’nın tek taraflı şekilde çekilmesiyle küresel piyasalarda şok etkisine neden olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasının yeniden canlandırılması için de çabaladığını belirtti. Türkiye’nin NATO’nun en büyük 2. ordusu ve Türk boğazları üzerindeki egemenliğini politik bir silah olarak kullanarak taraflar üzerinde etkili olduğu ifade edildi.

YENİ GÜÇLERİN YÜKSELİŞİ

Bu tarz büyük çaplı çatışmalarda ABD ve Batı dışında kalan kalan güçlerin arabulucu rolü üstlenmelerini ‘’orta güçlerin yükselişi’’ olarak tanımlayan CNBC, yeni oyuncuların kendilerini ABD, Çin ve Rusya gibi büyük güçlere bağlamadan adımlar attığına dikkat çekti. 

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yeni kurulan çok başlı dünya düzenini göstermek için oldukça iyi örnekler olduğunun belirtildiği yazıda, her iki ülkenin oldukça iyi pozisyon almış arabulucular olarak tanındığını belirtti. Her iki ülkenin Putin Rusya’sıyla iyi ilişkilere sahip olduğu aynı zamanda da Batı blokunun da uzun zamandır sıkı ortakları oldukları kaydedildi.

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında oldukça özel bir tutum sergiledikleri ve Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmadıkları hatırlatılarak, bu durumun kimi zaman ABD’de eleştirilere neden olduğu belirtildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: CNBC

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...