ABD ordusu İran'a karşı harekete geçti: Savaş gemisi ve asker konuşlandıracak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD ordusu İran'a karşı harekete geçti: Savaş gemisi ve asker konuşlandıracak

DÜNYA Haberleri

ABD ordusunun, İran'a karşı Orta Doğu'da savaş gemileri ve piyadeler konuşlandırılacağı duyuruldu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki ticaret gemilerine yönelik artan tehdidine karşı ABD'nin Orta Doğu'ya ilave savaş gemileri ve deniz piyadeleri konuşlandıracağını söyledi.

ABD, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticaret gemilerini tehdit etmesine karşı bölgede savaş gemileri ve deniz piyadeleri konuşlandıracağını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, perşembe günü yaptığı açıklamada, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki ticaret gemilerine yönelik artan tehdidine karşı ABD'nin Orta Doğu'ya ilave savaş gemileri ve deniz piyadeleri konuşlandıracağını söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Bu eylemlerle ABD, seyrüsefer özgürlüğünü sağlama ve İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırma faaliyetlerini caydırma konusundaki kararlılığını ortaya koymaktadır" denildi.

Savunma Bakanı Austin, İran'ın bölgedeki gemileri ele geçirmeye yönelik son girişimlerini gerekçe göstererek bölgeye bir deniz keşif birliği (DKB) ve bir amfibi grubun konuşlandırılması emrini verdi. Bir DKB tipik olarak, helikopter ve deniz taşıtları konuşlu üç amfibi savaş gemisinde taşınan yaklaşık 2,000 denizci piyadesinden oluşuyor.

Konuşlandırmalar, İran'ın Körfez'de gerçekleştirdiği ve ABD ve müttefik orduların müdahalesini gerektiren son istikrarsızlaştırma faaliyetlerini takip ediyor.

ABD Merkez Komutanlığı, son iki yılda İran'ın operasyon alanı içindeki uluslararası bayraklı 20'ye yakın gemiye el koyduğunu ya da saldırdığını söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı Komutanı Orgeneral Michael "Erik" Kurilla yaptığı açıklamada, "Bu ilave kuvvetler, bölgedeki ortaklarımızla birlikte uluslararası ticaretin serbest akışını ve kurallara dayalı uluslararası düzeni daha fazla koruyan ve İran'ın bölgedeki istikrarı bozucu faaliyetlerini caydıran benzersiz yetenekler sağlamaktadır" dedi.

NE OLMUŞTU?

Nisan ayında İran donanması, Marshall Adaları bandıralı bir petrol tankerini ele geçirdi.

Haziran ayı başında, ABD ve İngiliz donanmaları, Hürmüz Boğazı'ndan geçen bir ticaret gemisinden gelen ve ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'nın tanımladığı üzere üç İran hızlı hücum botu tarafından taciz edilen bir imdat çağrısına yanıt verdi.

5 Temmuz'da ABD ordusu, İran donanmasını Umman kıyısı yakınlarında ticari tankerlere el koymaya yönelik iki girişimini engellediğini söyledi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: UPI - POLITICO

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...