ABD ve Rusya arasındaki nükleer silah gerilimi tırmanıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD ve Rusya arasındaki nükleer silah gerilimi tırmanıyor

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandırma kararına Beyaz Saray'dan tepki geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby "Gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz" dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise "Batı'nın tehditleri Belarus'a nükleer silah yerleştirme planlarımızı değiştirmeyecek" ifadelerini kullandı.

NATO’nun yeni genişleme adımları ile Ukrayna’ya artan silah yardımlarına karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, müttefiki Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırma kararı aldı. Bu durum sonrası Batı ile Rusya arasındaki gerilim daha da tırmandı. 

"STRATEJİK DURUMUMUZU DEĞİŞTİRMEYECEĞİZ"

Bu karara tepki gösteren ABD, bugün bir açıklama daha yaptı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby "Gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz ve hala nükleer caydırıcılıkla ilgili stratejik duruşumuzu değiştirmemize neden olacak bir şey görmedik" dedi. Rusya ile İran'ın siber savaş alanında işbirliği geliştirmeyi planladıklarına dair haberlere ilişkin ise Kirby "Endişe verici" yorumunda bulundu. 

BM: BÜTÜN ÜLKELER ANTLAŞMAYA UYMALI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de günlük basın toplantısında, nükleer silahlara ilişkin artan gerginliğin endişe verici olduğunu söyledi. Nükleer risklerin çok yüksek olduğunu belirten Dujarric, her türlü yanlış hesaplama ya da gerginliği artıracak eylemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Dujarric "Bütün üye ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na uyması gerekiyor. Antlaşmanın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri lazım" şeklinde konuştu. Ukrayna'nın BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırmasına ilişkin ise Dujarric, toplantının bu hafta gerçekleşeceği bilgisini paylaştı.

"PLANIMIZ DEĞİŞMEYECEK"

Rus kanadı da bu duruma sessiz kalmadı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Başkan Putin, geçtiğimiz cumartesi günü gereken açıklamayı yaptı. Batı'nın tehditleri Belarus'a nükleer silah yerleştirme planlarımızı değiştirmeyecek" değerlendirmesinde bulundu..

BU VİDEO DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR

"BATI, KUZEY AKIM SALDIRISINI ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Kuzey Akım petrol boru hatlarına yapılan saldırıların soruşturmalarıyla ilgili batılı ülkeler ile yaşadıkları problemlere de değinen Peskov "Batılı ülkeler bu konunun üstünü kapatmak ve gündemden düşürmek için çok çabalıyor. Ancak Rusya bu çabaları engelleyecek" diye konuştu.

PUTİN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞECEK Mİ?

Rus ve Türk medyasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir görüşme yapacağına dair çıkan haberleri yalanlayan Peskov "Hayır. Bu doğru değil" ifadelerini kullandı.

(İHA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...