ABD ve Ukrayna’dan tehlikeli Montrö hamlesi! Karadeniz’deki barış tehdit altında

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'nın misilleme tehditlerine karşı, Putin’in savaşta dozu artırması Karadeniz’de suları giderek ısıtıyor. Tahıl sevkiyatına rest çeken Rusya, Türk gemisi Şükrü Okan'a uyarı ateşi açarken Zelenski bu konuda BM ile Türkiye’ye seslenerek, "Rusya’dan korkmayın" dedi! BM ise Karadeniz’de gemilere güvenlik garantisi veremiyor. Peki Karadeniz'de gerilimin dozu her geçen gün artarken, böyle bir ortamda ABD Montrö Antlaşması’nı deler mi? Montrö Antlaşması'nın önemi ne? Sizler için araştırdık...

Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinin ardından, tonlarca tahıl Ukrayna limanlarında mahsur kalmış, Türkiye'nin arabulucuğu sayesinde tahıl sevkiyatı kısa bir süre öncesine kadar yeniden başlamıştı.

Ancak Rusya, anlaşmada belirtildiğinin aksine Ukrayna tahılının fakir ülkere gitmediğini daha çok batılı ülkere satıldığını ve bundan da yüksek kar elde edildiiğini belirterek tahıl anlaşmasını askıya aldı.

Tahıl sevkiyatına resti çekmesinin ardından Karadeniz’de bir çok noktayı tehlikeli bölge ilan eden Rusya, Türk gemisi Şükrü Okan'a da uyarı ateşi açtı.

Ukrayna ve batılı ülkeler tahıl sevkiyatına Rusya’yasız devam etmek zorunda kalırken, Zelenskiy ise bu konuda BM ile Türkiye’ye seslenerek, "Rusya’dan korkmayın" dedi! Ancak BM, Karadeniz’deki gemilere güvenlik garantisi veremiyor. 

Öte yandan Zelenskiy batının da desteğini arkasına alarak direnişten misilleme saldırılarına geçti. Kırım köprüsündeki patlamayı örnek gösteren Zelenskiy, saldırıya ilişkin "Rusya’nın hiçbir suçunu cevapsız bırakmayacağımızın kanıtı" dedi.

Karadeniz'de sular giderek ısınırken, Ukrayna ve en büyük destekçisi ABD'nin, Rusya'ya karşı bir sonraki hamlesi ne olacak merak ediliyor. 

Karadeniz'e savaş gemilerinin girmesi durumunda Montrö Boğazlar sözleşmesine göre Türkiye nasıl bir konum alacak?

İşte detaylar...

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...