AB'den Rusya'ya büyük yaptırım! Medvedev'in oğlu ve Putin'in akrabası da listede

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
AB'den Rusya'ya büyük yaptırım! Medvedev'in oğlu ve Putin'in akrabası da listede

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Avrupa Birliği (AB), Medvedev'in oğlu ve Putin'in bir akrabası da dahil olmak üzere bazı Ruslara yeni yaptırımlar planlıyor. AB Komisyonu tarafından önerilen yaptırım paketinin amacı, Rusya'nın ticari gelirlerini kısmak ve hatta mümkün olduğunca kesmek iken, Rus ham elmaslarının satışının tamamen yasaklanması an meselesi. Ayrıca aralarında sivil sektörlerde yer alanlar da dahil olmak üzere Rusya'da faaliyet gösteren çok sayıda şirket AB'nin hedefinde.

Rusya'nın eski devlet başkanı Dimitri Medvedev'in oğlu ve Vladimir Putin'in bir akrabasının da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik kısıtlamalar da dahil olmak üzere Moskova'ya karşı 12. tur yaptırımlar Avrupa Komisyonu'nun gündemine taşındı. Komisyon'un mevcut yaptırım listesine eklenmesini istediği 47 kişi arasında, Ukrayna'da savaşan Rus askerlerini destekleyen Anavatanın Savunucuları Vakfı'na başkanlık eden Putin'in kuzeni Anna Tsivileva da yer alıyor.

Yeni listede ayrıca adı ve doğum tarihi Medvedev'in tek oğlunun bilgileriyle eşleşen Ilya Medvedev de yer alıyor. Ilya Medvedev, Ukrayna'da dezenformasyon ve propaganda kampanyası düzenlediği iddiasıyla hedef alınıyor.

The Guardian'ın haberine göre, Putin ailesi de dahil olmak üzere üst düzey yetkililerin yakınlarının da bu listeye dahil edilmesi Kremlin'de öfkeye yol açacak.

RUSYA'NIN ELMAS SATIŞINA "DUR" DENİLECEK

Aralık ayında yapılacak bir sonraki zirvede AB liderleri tarafından onaylanması gereken önerilerin merkezinde Rusya'nın ticari gelirlerini kısmaya yönelik hamleler var. Rusya'nın ham elmaslarının ve Sibirya madenlerinden çıkan mücevherlerin satışının tamamen yasaklanması da gündemde.

AB'ye göre bu kısıtlamalar uygulanırsa, Kremlin yılda 4,5 milyar Euro'dan fazla para kaybedebilir. 

Rusya, dünyanın en büyük ham elmas üreticisi konumunda bulunuyor. Rusya'nın elmas ihracatından yılda 4 milyar dolar gelir sağladığı tahmin ediliyor. Dünyadaki ham elmasların yüzde 80'inden fazlasının ticareti, Belçika'nın Anvers şehrinde yapılıyor. Elmasların yüzde 90'ı ise Hindistan'da işleniyor.

Eylül ayında Anadolu Ajansı'nda yayınlanan bir habere göre, dünya elmas ticaretinde ilk sırada yer alan Belçika'nın teklif ettiği yasak planı kapsamında küresel elmas pazarı değişikliğe uğrayacak. Bu çerçevede ham ve cilalı elmasları sertifikalandırmak ve Rus elmaslarının izini sürmek amacıyla ortak sistem uygulanacak.

G7 ülkeleriyle yapılacak elmas ticaretinde giriş noktaları ve gümrük kontrolleri merkezileştirilecek. Sadece sertifikalandırılmış ve Rusya dışından gelen elmasların bu piyasaya erişimi olacak. Böylece Rusya'nın elmastan sağladığı gelir kesilecek.

Yeni yaptırım paketinde AB, "Rus elmaslarının yasaklanması, Rusya'yı bu önemli gelir kaynağından mahrum bırakmayı amaçlayan uluslararası koordineli bir elmas yasağı geliştirme yönündeki G7 projesinin bir parçası" ifadesine yer verdi.

Belçika'nın önerisine göre, 0,5 ile 1 karat arasında olduğu düşünülen belirli bir büyüklüğün üzerindeki tüm elmaslara, menşeini gösteren bir blockchain kaydı aracılığıyla tanımlayıcı verilecek. 

RUS ŞİRKETLERİ DE HEDEFTE 

Avrupa Komisyonu ayrıca, gemiden gemiye hileli transferler yoluyla tavan fiyatla belirlenmiş petrol de dahil olmak üzere kargonun menşeini veya varış yerini gizleyerek, mevcut ticari yaptırımları atlatanlara karşı önlem almak amacıyla "ikinci el tankerlerin satışına ilişkin" yeni yasaklar getirmeyi planlıyor.

Önerilen yaptırımlar aynı zamanda silah endüstrisi, Rus istihbarat servisi FSB ile bağlantısı olan bilişim şirketleri, Ukrayna'da çalışan seçim görevlileri, Wagner örgütüne benzer özel askeri şirketler ve çeşitli örgütler de dahil olmak üzere Rusya'daki çok sayıda şirket ve kuruluşu da hedef alıyor. Bunlardan bazıları “Ukraynalı çocukları militarize etmekle” suçlanıyor.

Ayrıca sivil sektördeki bazı şirketler de hedefte, örneğin kendisini Rusya'nın en büyük özel sigorta şirketi olarak tanıtan AlfaStrakhovanie da listede. Şirket, Rusya savunma bakanlığı ve askeri sanayi şirketlerine sigorta sözleşmeleri sağlamanın yanı sıra Ukrayna'da Rus güçleri tarafından kullanılan askeri araçları sağlamakla suçlanıyor.

GPS RAKİBİ RUS ŞİRKETE DE YAPTIRIM GELİYOR 

Ayrıca, düzenli olarak Rus askeri personelini ve ekipmanını taşımak için kullanılan Il-76 askeri nakliye uçağını üreten önde gelen uçak üreticisi Ilyushin Havacılık Kompleksi de hedef alındı. Rus hükümetine göre dünyanın en popüler askeri uçakları arasında yer alan uçak, 2021 yılı itibarıyla 24 ülkede kullanılıyordu.

ABD'nin GPS navigasyon sisteminin rakibi olan Rusya'nın Glonass navigasyon sisteminin geliştiricisi ve operatörü de önerilen yaptırımlardan nasibini alabilir.

Bir dizi Belaruslu yetkili de, Rusya'ya silah tedarikinde veya Belarus'taki üslerde Rus ordusuna mensup askerlerin eğitimi de dahil olmak üzere diğer askeri ortaklıklarda rol oynadıkları iddiasıyla önerilen yaptırımlara dahil edildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...