Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı: Refah operasyonu derhal durmalı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ayrıntılar, Geliyor, Haber, Haber

Dünya Haberleri

Tüm dünyanın sabırsızlıkla beklediği İsrail kararı açıklandı. İnsani felaketin önlenmesi için İsrail'in yeterli önlemleri almadığını belirten Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'taki saldırılarını derhal durdurmasını istedi. Mahkeme, İsrail'den 1 ay içinde bir 'tedbir raporu' vermesini de talep etti. Refah sınır kapısının derhal açılmasına karar veren Mahkeme, "İsrail yardımları engelliyor, bu kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı davada büyük gün! Uluslararası Adalet Divanı toplandı. Kamuya açık oturumda yapılan divanda karar metnini, Divan Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam okudu.

"BÖLGEDE İNSANİ DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞTİ"

Refah'ın durumunun felaket durumda olduğunu belirten Uluslararası Adalet Divanı, son mahkeme kararından bugüne, bölgede insani durumun daha da kötüleştiğini bildirdi. Mahkeme, insani felaketin önlenmesi için İsrail'in yeterli önlemleri almadığını ifade ederek "İsrail, Refah saldırısını durdurmalı ve Gazze ve Refah için ek tedbirler getirilmeli" dedi.

Adalet Divanı İsrail kararını açıklıyor - 1. Resim

İşgalcilerin Refah'ta başlattığı saldırıların Gazzelilerin haklarını telafisi mümkün olmayan şekilde zarara uğrattığı gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanından (UAD) İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin karar açıklandı.

Gazze Şeridi'ne BM ve yetkili tüm kuruluşların erişiminin sağlanması ve soykırım iddialarının yerinde incelenmesi için sorumlulara izin verilmesine karar verildi.

REFAH İÇİN EK TEDBİR KARARI

Söz konusu mahkemede söz sahibi olan Yargıç Nawaf Salam, İsrail Refah'ta 800 bin Filistin vatandaşını yerinden ettiğini, soykırım sürecinde "Filistinli vatandaşların içebileceği suyu dahi yok" diyerek bölgede yaşam alanın kalmadığına vurgu yaptı. Bu sebeple İsrail'den 1 ay içinde bir 'tedbir raporu' vermesini de talep etti. Bunun yanında rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını, sınır kapılarının açılması kararı alınan davada sonuç, Gazze lehine oldu.

🔴 UAD açıklamasından satır başları:

"Filistin vatandaşlarının içebileceği su dahi yok. İsrail askeri operasyonu derhal durdurmalı. Gazze'de tedbir kararına ihtiyaç var.

İsrail 1 ay içinde bir rapor hazırlayıp sunmalı. Gazze'ye kesintisiz yardım sağlanmalı. Rehineler koşulsuz şekilde serbest bırakılmalı. Sınır kapıları derhal açılmalı. İsrail sivilleri korumuyor, yardımları önlüyor. Refah için ek tedbir kararı alındı. Refah sınır kapısı açık tutulmalı."

AF ÖRGÜTÜ'NDEN REFAH'TA SALDIRILARI DURDURMA ÇAĞRISI

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Heba Morayef, Uluslararası Adalet Divan'nın (UAD) İsrail aleyhine aldığı son tedbir kararlarına ilişkin, "UAD açıkça belirtti, İsrail, Refah'taki askeri operasyonlarını, herhangi bir askeri eylem soykırım suçu sayılacağı için tamamen durdurmalı." açıklamasını yaptı.

MISIR, İSRAİL'İ TEDBİR KARARLARINA UYMAYA ÇAĞIRDI

Mısır, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD), İsrail'in Refah'taki askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini derhal durdurmasına hükmettiği kararını memnuniyetle karşıladı ve Tel Aviv yönetimini karara uymaya çağırdı.

Pakistan, Maldivler, Malezya ve Suudi Arabistan, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) İsrail'in Refah'taki askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini derhal durdurmasına hükmettiği kararını memnuniyetle karşıladı.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine saldırılarını derhal durdurmasına hükmettiği ihtiyati tedbir kararının bu ülke tarafından uygulanmasını beklediğini söyledi.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...