Belarus Başkanı Lukaşenko: Prigojin'i uyardım beni dinlemedi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Haber Merkezi
- Güncelleme:
Belarus Başkanı Lukaşenko: Prigojin'i uyardım beni dinlemedi

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı - Haber Merkezi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya’da düşen uçakta hayatını kaybeden Wagner grubu lideri Evgeny Prigojin hakkında konuştu. Prigojin’e güvenlik garantisi vermediğini dile getiren Lukaşenko, uyarılarını da dikkate almadığını söyledi.

YAZAR: SEVDA KILIÇ - Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in özel jeti 23 Ağustos’ta Rusya topraklarında düştü. Uçakta Prigojin’in ile birlikte A Takımı da yer alıyordu. Kazada uçakta bulunanların hepsi hayatını kaybetti. Belarus Devlet Başkanı Alesksandr Lukaşenko, Prigojin'in sansasyonel ölümünün ardından açıklamalarda bulundu. 

"PRİGOJİN'E GÜVENLİK GARANTİSİ VERMEDİM"

Lukaşenko, “Prigojin’e güvenlik garantisi vermedim. Prigojin'in güvenliğinden sorumlu olan kişi ben olmamalıyım. İlk şey bu. İkincisi ise bu hiç tartışılmamalı bile” dedi.

"WAGNER BELARUS'TA YAŞADI, YAŞIYOR, YAŞAYACAK"

"Wagner askerlerinin Belarus’ta kalmasında sakınca yok" diyen Lukaşenko, “Wagner Belarus’ta yaşadı, yaşıyor ve yaşayacak. Grubun merkezi burada kalıyor. Bu gruba ihtiyacımız olduğu sürece bizimle yaşayacak ve çalışacaklar” şeklinde konuştu.

"PRİGOJİN'İ UYARDIM, KULAK ASMADI"

Prigojin ve sağ kolu Dmitriy Utkin ile önceden görüştüğünü ve ikiliye “Beyler, dikkat edin” dediğini söyleyen Luakşenko, Prigojin’in uyarılarına kulak asmadığını belirtti.

BU VİDEO DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR

"PUTİN BİR ŞEYLER HESAPLIYOR"

Kremlin’in Prigojin’i öldürdüğü iddiaları hakkında da konuşan Lukaşenko, ”Putin'i tanıyorum, bir şeyler hesaplıyor ve çok sakin. Putin'in bunu yaptığını, suçlunun Putin olduğunu hayal edemiyorum. Bu çok kaba ve profesyonellikten uzak bir iş.” ifadelerini kullandı.

Belarus Başkanı Lukaşenko: Prigojin'i uyardım beni dinlemedi

OLAYIN GEÇMİŞİ

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, dün ülkenin Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü bildirmişti. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), düşen uçakta ölenlerin arasında Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de bulunduğunu açıklamıştı.

Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemlerince düşürüldüğü öne sürülmüştü.

WAGNER’İN 24 SAAT SÜREN İSYANI

Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, savaşçıları ile Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik tedbirlerini artırmıştı.

Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek “isyancı liderin” Belarus'a gideceğini bildirmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...