Danimarka Dışişleri Bakanı: Kur'an-ı Kerim'e saldırılara müdahale etmek için yollar arayacağız

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Danimarka Dışişleri Bakanı: Kur'an-ı Kerim'e saldırılara müdahale etmek için yollar arayacağız

DÜNYA Haberleri

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ülkesinde Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara müdahale etmek için yollar aradıklarını duyurdu. Rasmussen, ''Danimarka için güvenlik açısından önemli olumsuz sonuçları olabileceği özel durumlara müdahale etme ihtimallerini araştıracak." dedi

İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar ‘salgın’ haline gelince her iki İskandinav ülkesi de önleyici adımlar atmak için çalışmalara başladı. Danimarka Dışişleri Lars Lokke Rasmussen, ifade özgürlüğünü engelleyemeyecek şekilde müdahale etme ihtimallerini arayacaklarını duyurdu.

"SALDIRGANLAR DANİMARKA TOPLUMUNU TEMSİL ETMİYOR"

Rasmussen, yaptığı açıklamada, "Yakma olayları birkaç kişi tarafından gerçekleştirilen son derece saldırgan ve pervasız eylemlerdir. Bu birkaç kişi Danimarka toplumunun üzerine inşa edildiği değerleri temsil etmiyor. Danimarka hükümeti bu nedenle diğer ülkelerin, kültürlerin ve dinlerin aşağılandığı ve bunun Danimarka için, özellikle de güvenlik açısından önemli olumsuz sonuçları olabileceği özel durumlara müdahale etme ihtimallerini araştıracak." dedi.

"ALINACAK TEDBİRLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE ENGEL OLMAMALI"

Rasmussen, bu konuda alınacak tedbirlerin, anayasal olarak korunan ifade özgürlüğü çerçevesinde ve Danimarka'da ifade özgürlüğünün çok geniş bir kapsama sahip olduğu gerçeğini değiştirmeyecek şekilde yapılması gerektiğini ileri sürdü.

Danimarka ve İsveç'te aralarında Türkiye Büyükelçiliği'nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim ateşe verilmişti.

İSVEÇ BAŞBAKANI: DANİMARKA İLE YAKIN DİYALOG İÇİNDEYİZ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da son haftalarda İsveç ve Danimarka'da artan Kur'an-ı Kerim yakma girişimlerine karşı Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile görüştüğünü ve Danimarka ile yakın diyalog halinde bulunduklarını kaydetti.

İsveç'in İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en ciddi güvenlik durumunu yaşadığını belirten Kristersson, "Kur'an-ı Kerim krizini başka ülkelerin İsveç aleyhine kullandığının farkındayız." ifadesini kullandı.

İfade özgürlüğünü ve gösteri özgürlüğünü savunduklarını vurgulayan Kristersson, şu ifadelere yer verdi, ''Farklı geçmişlere ve inançlara sahip insanlara saygı duyma konusunda güçlü bir geleneğe sahibiz. Din özgürlüğü toplumlarımızın doğal bir dayanağıdır. İsveç'te ulusal güvenliğimizi ve yurt dışında İsveçlilerin güvenliğini güçlendirecek önlemlerin kapsamını araştırmak amacıyla Kamu Düzeni Yasası da dahil olmak üzere yasal mevzuatı analiz etmeye çoktan başladık.''

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...