Donald Trump'a siyasi yasak gelebilir... ABD Anayasası'nı ilgili maddesini gösterdiler

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Donald Trump'a siyasi yasak gelebilir... ABD Anayasası'nı ilgili maddesini gösterdiler

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD'de eski Başkan Donald Trump'a siyasi yasak getirilmesi konuşuluyor. Demokrat Parti’nin Virginia Senatörü Tim Kaine, ABD Anayasası’nın 14’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasını işaret ederek, Trump’ın seçimlerden men edilebileceğini savundu

Sabıka fotoğrafı çekilen ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçen eski Başkan Donald Trump’ın 2024 yılındaki seçimde mücadele edip edemeyeceğine dair tartışmalar başladı. Kuzey Amerika ülkesindeki yasalara göre hapis cezası almak Başkanlık seçimlerinde mücadele etmenin önünde bir engel teşkil etmiyor. Ancak, bazı Demokrat Partili isimler, Trump’ın ABD Anayasası’na göre aday olamayacağını öner sürüyor.

Demokrat Parti’nin Virginia Senatörü Tim Kaine, ABD Anayasası’nın 14’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasını işaret ederek, Trump’ın seçimlerden men edilebileceğini savundu. Kaine, 6 Ocak 2021’de ABD Kongresi baskınının Trump’a yöneltilen 2020 seçimlerinin sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimi suçlamasının Anayasa’nın ilgili maddesi ile örtüştüğünü iddia etti.

ABD ANAYASASI KALKIŞMAYLA İLGİLİ NE DİYOR?

Kaine’in dikkat çektiği maddeye göre, ABD Anayasası üzerine yemin ederek görev almış herhangi bir eyalet veya federal yetkilisinin “devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım ve rahatlık sağlayamayacağını” belirtiyor.

TRUMP’A YÖNELİK SUÇLAMALAR

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a "ABD'yi yanıltmak için komplo kurma", "resmi bir süreci engellemek için komplo kurma", "resmi bir süreci engelleme ve engellemeye teşebbüs", "seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma" gibi suçlamalar yöneltilmişti.

Trump, 2020 yılında Georgia eyaletinde seçim sonuçlarına müdahale ettiği suçlamasıyla Fulton İlçe Hapishanesine teslim oldu. Trump, 200 bin dolarlık kefalet parasını ödeyerek 20 dakika içerisinde tahliye olmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...