“El Nino” tüm dünyayı tehdit ediyor! Türkiye bu tehdidin neresinde?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
“El Nino” tüm dünyayı tehdit ediyor! Türkiye bu tehdidin neresinde?

DÜNYA Haberleri

İklim değişikliği ve küresel ısınma son yıllarda dünya gündemini belirleyen konuların başında geliyor. Alanında uzman binlerce kişi eğer önlem alınmaz ise önümüzdeki yıllarda insanlığın tehdit altında olduğu konusunda defalarca uyarı yaptı. “El Nino” fenomeninin bu sene devreye girmesiyle birlikte küresel ısınmanın oluşturacağı etki korku seviyesinin yükselmesine neden oldu.

1.5 santigrat derece, küresel iklim değişikliği müzakerelerinin bir sembolü haline geldi.

Ülkeler, 2015 Paris anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışlarını 1.5 santigrat derece ile sınırlamak için "çabaları sürdürme" konusunda anlaştılar.

BBC tarafından aktarılan bilgiye göre, aşırı ısınan dünya muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde ilk kez önemli bir sıcaklık sınırını aşacak.

Bilim insanları, şimdi ile 2027 arasında 1.5 santigrat derece küresel ısınma eşiğini geçme şansının %66 olduğunu söylüyor.

“El Nino” tüm dünyayı tehdit ediyor! Türkiye bu tehdidin neresinde?

KÜRESEL ISINMA TEHDİDİ BÜYÜYOR

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlar ve bu yaz beklenen "El Nino" hava olayı nedeniyle şans artıyor.

Bilim insanları bu ihlalin geçici olacağını düşünürken endişelerini vurguluyor.

Eşiğe ulaşmak, dünyanın, sanayileşmeden kaynaklanan fosil yakıt emisyonlarının gerçekten artmaya başladığı 19. yüzyılın ikinci yarısında olduğundan 1.5 santigrat derece daha sıcak olduğu anlamına geliyor.

On veya yirmi yıl boyunca her yıl 1.5 santigrat derecenin üzerine çıkmak, daha uzun sıcak hava dalgaları, daha yoğun fırtınalar ve orman yangınları gibi çok daha büyük ısınma etkilerine neden olacak.

“El Nino” tüm dünyayı tehdit ediyor! Türkiye bu tehdidin neresinde?

"EL NINO" NEDİR?

"El Nino", doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını ifade ediyor.

2 ila 7 yıllık aralıklarla düzensiz olarak meydana gelen El Nino’nun okyanus sıcaklıkları, okyanus akıntılarının hızı, gücü ve yerel hava durumu üzerinde etkisi bulunuyor.

"La Nina" ise bölgenin yüzey sularının olağandışı soğumasını tanımlayan bir model olarak kullanılıyor. 

“El Nino” tüm dünyayı tehdit ediyor! Türkiye bu tehdidin neresinde?

TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?

ABD merkezli meteoroloji sitesi Accuweather, Türkiye’nin sıcaklıklarda artış yaşayacağını tahmin ediyor.

El Nino etkisini de dikkate alan meteoroloji uzmanları Türkiye’nin önümüzdeki aylarda sıcak hava dalgalarını tecrübe edeceği ve şiddetli hava olayları ile karşılaşabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Kaynak: BBC

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...