'Erdoğan meydan okudu' sözleriyle yorumladı! Yunan gazeteden İsveç, Ege Denizi, F-16 analizi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Erdoğan meydan okudu' sözleriyle yorumladı! Yunan gazeteden İsveç, Ege Denizi, F-16 analizi

DÜNYA Haberleri

Gözler önümüzdeki hafta düzenlenecek NATO zirvesine çevrilmiş durumdayken Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden biri, dikkat çeken bir analiz yaptı. Gazete, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere değinirken, ana gündem konusu F-16 meselesi, İsveç ve Ege Denizi'ndeki son durumdu.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından Yunan arama kurtarma ekiplerinin bölgeye daha ilk günlerden ulaşarak yardım etmesiyle yumuşama dönemine girmişti. Özellikle Ege Denizi'nde uzun yıllardır süren gerilim depremlerin ardından yerini daha yumuşak bir sürece bıraktı. Öte yandan her iki ülkede de kısa süre önce genel seçimler yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçilip yeni kabineyi kurarken, Yunanistan'da ise Başbakan Kiriakos Miçotakis yeniden göreve getirildi. 

TÜRKİYE - YUNANİSTAN ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

Yunanca yayın yapan Kathimerini gazetesi, önümüzdeki hafta yapılacak olan NATO zirvesine ilişkin geniş kapsamlı bir analiz yayınladı. Gazete, Recep Tayyip Erdoğan ve Kyriakos Miçotakis'in Litvanya'nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesinde yapacakları görüşmenin hemen ardından, Ege ve Doğu Akdeniz'de son dönemde yaşanan sakinliğe dayanarak Yunanistan-Türkiye temaslarının yeniden başladığını duyurmaya çalışacaklarını aktardı. 

'Erdoğan meydan okudu' sözleriyle yorumladı! Yunan gazeteden İsveç, Ege Denizi, F-16 analizi

Kathimerini gazetesinin söz konusu analizi

Edinilen bilgiye göre, görüşmenin çok uzun sürmesi beklenmezken, iki lidere dışişleri bakanları ve danışmanları da eşlik edecek. Ayrıca görüşme sonucu herhangi bir radikal karar çıkması ise beklenmiyor. İki tarafın da amacı diyalog kanallarını açık bırakarak zamanla sorunları aşmak olarak gösterildi. 

Bununla birlikte, gazete Türkiye ile Yunanistan arasında yapılacak görüşmenin ana gündem maddelerine değindi. Miçotakis'in açıklamalarına göre, göç ve göçmen sorunu başlıca konular arasında olacak. 

Gazetenin aktardığı bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sert tutumunu Yunanistan açısından terk etmiş durumda. Ayrıca Ankara'nın batılı ülkelerle olan ilişkilerinde Atina'yı 'Halkanın parçası' olarak gördüğü ileri sürüldü ve Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşeceği belirtildi.

Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin ABD ve AB ile de temaslarını artıracağını ve sert tutumunu yumuşatacağını ileri sürdü. 

EGE DENİZİ VE F-16 MESELESİ

Yunan basını, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Türkiye Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmenin altını çizerek, tarafların hemfikir olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, ABD'nin Türkiye ile Yunanistan arasındaki 'Ege' konusunda istikrarı sağlamak istediğini aktardı.

Kathimerini, NATO'nun ABD'den sonra en büyük ikinci ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu vurgulayarak, F-16 modernizasyonu konusunu, "Erdoğan, Biden ve Kongre'ye meydan okudu" diyerek yorumladı.

TÜRKİYE, İSVEÇ'E 'HAYIR' DİYEBİLİR

Öte yandan gazete, Türkiye'den bazı uzmanların değerlendirmelerini okurlarına aktardı. Türkiye'nin F-16 konusunda ABD ile anlaşamaması durumunda İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeyeceğini iddia etti. 

Geçtiğimiz hafta İsveç'te bir kişinin Kur'an-ı Kerim'i polis kontrolünde yakmasının ardından Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini yeniden masaya yatırdı. Eğer İsveç bu konuda somut bir adım atmazsa Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üye olmasını reddebileceği ileri sürüldü. 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi, Kathimerini) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...