Fransa’da İslam düşmanlığı artıyor:Okulda namaz ve abaya tartışması

- Güncelleme:
Fransa’da İslam düşmanlığı artıyor:Okulda namaz ve abaya tartışması

DÜNYA Haberleri

Fransa Eğitim Bakanının “okullarda öğrencilerin namaz kılması laikliği tehlikeye atıyor” sözlerine tepkiler sürerken, genç kızların okullarda giydiği uzun elbise “abaya”ların da yasaklanması gündemde.

Fransa’da politikacıların, son yıllarda doğrudan Müslümanları hedef alan açıklamaları devam ediyor. Avrupa Birliği’nde en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olmasına rağmen, ülke içinde İslam düşmanlığı her geçen gün artıyor. Bunun son örneklerinden birine Eğitim Bakanı Pap Ndiaye ile Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi imza attı.

Nice kentindeki 3 ilkokul, 1 lise ve 1 ortaokulda öğle molasında bazı öğrencilerin namaz kıldığını belirten Ndiaye ve Estrosi ortak yazılı açıklama yaparak “Bu laiklik prensibine karşı ciddi ihlal anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Söz konusu çocukların ailelerinin okul müdürleri tarafından çağrıldığı belirtilen açıklamada, bu tür davranışların kabul edilemez olduğu ve soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Fransız sosyal medya kullanıcıları, ülke basınında geniş yer bulan konuya tepki gösterdi. Farklı sosyal medya kullanıcıları kamu okullarındaki akran zorbalığı ve mali sıkıntılara dikkati çekerek bunların öncelikli olarak çözülmesi gereken meseleler olduğunu savundu.

“ELBİSEYLE DEĞİL, KRİZLE İLGİLEN”

Diğer tartışma ise genç kızların okullarda giydiği uzun elbise “abaya”lar oldu. Le Parisien gazetesi, 7 Haziran’da sırtı dönük başörtülü genç kızın fotoğrafını “Laiklik. Okul abaya problemiyle karşı karşıya” başlığıyla manşete taşıdı. Gazetede, bu konuya ilişkin “Cumhuriyet okuluna meydan okuyan elbise” başlığıyla ele alınan haberde, abayanın Müslüman kızlar arasında yaygınlaştığı iddia edildi. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partili Meclis Grup Başkan Vekili Mathilde Panot, Le Parisien’in manşetine “Eşi benzeri görülmemiş bir sosyal krizden, (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron yönetimindeki özgürlüklere yönelik büyük saldırıdan, çok erken bir kuraklıktan geçiyoruz ve bir gıda krizi yaklaşıyor. Ancak Le Parisien Müslüman kadınların kıyafetlerini ön sayfasına taşıyor” diyerek tepki gösterdi. Panot, Müslüman karşıtlığının, özellikle de kadınlara yönelik olduğunda birçok gazete için çok sattırdığını belirtti. Fransız BFMTV kanalı, aynı gün ülkedeki Müslüman kızların, okula girerken yasak olduğu için başörtüsünü çıkardığı anların görüntülerini bulanıklaştırarak servis etti. LFI Milletvekili David Guiraud geçen hafta konuk olduğu BFMTV’de, devletin “bir giysinin dinî olup olmadığına” karar vermeye yetkisi olmadığını ve Müslüman olmayan kişilerin de abaya giydiğini kaydetti. “Okulda abayalar yasaklanmalı mı?” sorusu yerel basında ve sosyal medyada tartışılırken Fransa İslam Konseyi yaptığı yazılı açıklamada, abayanın İslami simge olmadığını belirtti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...