Gözler Hakan Fidan'da: Mısır ve İsrail yakınlaşması Yunanistan'ı korkuttu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gözler Hakan Fidan'da: Mısır ve İsrail yakınlaşması Yunanistan'ı korkuttu

DÜNYA Haberleri

Dışişleri Bakanı olarak Hakan Fidan'ın atanması ile Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını ileri süren Yunan medyası, Fidan'ın Mısır ile normalleşme sürecini hızlandıracağına dikkat çekti ve İsrail-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye yönelik hamlelere öncülük ettiğini belirtti.

Türkiye'de Mayıs ayında gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferle ayrıldığı Cumhurbaşkanlığı seçimi, tüm dünyanın yakından takip ettiği olaylardan birisi oldu. Şimdi gözler Türkiye'deki yeni döneme çevrilirken, Yunan medyasının yeni gündemi ise Türkiye'nin dış politikası oldu.

Yeni bakanları sık sık manşete taşıyan ve özellikle Hakan Fidan ile Yaşar Güler'e dikkat çeken Yunan basını, bu kez ABD-Türkiye ilişkisine değindi. In.gr haber sitesi,  Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanması ile Türkiye-ABD ilişkilerinde beklenen yeni sayfanın çoktan açıldığını öne sürdü.

TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile gerçekleştirdiği görüşmelere değinildi. Erdoğan'ın bölgesel sorunların ancak Türkiye ile işbirliği halinde çözülebileceğini vurguladığı belirtildi, 'adil muamele ve tam entegrasyon' çağrısında bulunduğuna dikkat çekildi.

Analistlerin ABD-Türkiye ilişkilerinin uzun vadede eski günlerine döneceğini belirttiğini yazan In.gr, Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanlığı'na atanmasıyla Washington-Ankara ilişkilerinde yeni bir sayfanın başlangıcının çoktan açılmış sayılabileceğini vurguladı.

MISIR İLE 'NORMALLEŞME SÜRECİ' HIZ KAZANABİLİR

Analizin yazarı Alexandra Fotaki, Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasının Mısır ile normalleşme sürecini hızlandıracağına dikkat çekti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda gergin olmasına rağmen şimdi amacın 'soğukluğa son vermek' olduğunu belirtti.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin yeni dışişleri bakanının İsrail medyasındaki yansımalarını da ele alan yazar, Hakan Fidan'ın İsrail-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye yönelik hamlelere öncülük ettiğine dikkat çekti ve İsrailli uzman Mitvim Enstitüsü Başkanı Nimrod Goren'in sözlerine yer verdi;

"Hakan Fidan, uzun yıllar İsrail ile ilişkilerde kilit rol oynayan ve ülkeler arasındaki gergin zamanlarda bile İsrail istihbarat liderliğiyle bağlantıları olan biri."

İSRAİL İLE YAKINLAŞMA KORKUTTU

İsrail'in, Fidan'ın dışişleri bakanlığına sıcak baktığını vurgulayan yazar, Atina için Türkiye'nin Yunanistan'ın müttefikleriyle yakınlaşmasının endişe edilecek bir durum olmadığını iddia etse de İsrail'e bir uyarıda bulundu.

İsrail'in Türkiye ile iş birliği yaparken dikkatli olması gerektiğini öne süren yazar, "İsrail, doğal gaz ihracatında Türkiye ile iş birliğini herhangi bir şekilde genişletmekten kaçınmalı. Çünkü herhangi bir hata maliyetli olabilir. Önemli stratejik ve mali kayıplara yol açabilir" ifadelerini kullandı. (Kaynak: in.gr)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...