Güney Afrika'da seçim süreci demokratikleştiriliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Güney Afrika'da seçim süreci demokratikleştiriliyor

DÜNYA Haberleri

Başkan Cyril Ramaphosa, Parlamento tarafından 23 Şubat'ta kabul edilen Seçim Değişiklik Yasa Tasarısı'nı imzaladı. Değiştirilen Seçim Yasası, bağımsız adayların ulusal ve bölgesel seçimlere katılmasına izin verecek.

Güney Afrika cumhurbaşkanı, bağımsız adayların ulusal ve bölgesel seçimlere katılmasının önünü açacak Seçim Değişiklik Yasasını imzaladı.

Cyril Ramaphosa yaptığı açıklamada, "Seçim Değişikliği Yasası, seçim katılımını ve ulusal meclis ve eyalet yasama meclisleri için liderlik seçimi havuzunu genişleterek demokrasimizin gelişiminde önemli bir kilometre taşını işaret ediyor" dedi.

Ramaphosa, yasanın ülkenin büyüyen anayasal demokrasisini zenginleştirip sürdürebilecek bir gelişme sunduğunu söyledi.

SEÇİM SÜRECİ DEMOKRATİKLEŞTİRİLİYOR

Anayasa Mahkemesi Haziran 2020'de, 1998 Seçim Yasası'nın bağımsız adayların göreve gelmesine izin vermediği ve yalnızca siyasi partilere bağlı adayların seçimlerde yarışmasına izin verdiği için anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

Onlarca yıldır Güney Afrika, parti listesi orantılı temsiline dayalı bir seçim sistemine sahip. Bu, partilerin seçim destekleriyle orantılı olarak temsil edildiği anlamına geliyor.

RAMAPHOSA YENİ YASADAN OLDUKÇA MEMNUN

Ramaphosa, tasarının geçmesine yol açan süreçlerin Anayasa tarafından öngörülen tüm yasama prosedürlerini takip ettiğinden ve yasa tasarısının özünün anayasal incelemeden geçeceğinden memnun olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanının yeni değişiklikler yayımlandıktan sonraki dört ay içinde "Seçim Reformu Danışma Panelini" kurması bekleniyor.

Kaynak: AA

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...