Hiç bu kadar yakın olmamıştık! 'Duvarlar' yıkıldı, Türk dünyasının IMF'i yola çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk devletlerinin ekonomik olarak bütünleşmesini sağlayacak tarihi adım atıldı. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde hayata geçen Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin üye olduğu Türk Yatırım Fonu kuruluşu onaylandı. Peki, Türk Yatırım Fonu’nun temel amacı ne?

Bir hayal gerçekleşiyor... Türk devletlerinin ekonomik olarak bütünleşmesini sağlayacak tarihi bir adım daha atıldı. Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin üye olduğu Türk Yatırım Fonu kuruluşu onaylandı. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde hayata geçen Türk Yatırım Fonu’nda ev sahibi ise İstanbul olacak.

Aslında eski Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla birlikte Türk birliğine hiç olmadığı kadar yaklaşmıştık ya da öyle olduğunu düşünmüştük. Turgut Özal da bu hayale en çok inananlardan biriydi.

1991’de Sovyetler Birliği’nin çökmesiyle Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan Cumhuriyetleri bağımsızlıklarına kavuşarak 'Türk Dünyası' kavramı ortaya çıktı. Sovyetler Birliği dağılsa bile Rusya o dönemde bölgenin önemli bir gücü olarak kalmaya devam etti ve ekonomik olarak Türk devletleri Moskova'ya bağımlı kaldı.

Türkiye ise, dönemin iç siyasi ve ekonomik sorunlar sebebiyle bu hayaline sahip çıkamadı. Bu hayali gerçekleştirmek için adımlar atan Türkiye Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde yeni Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerine büyük önem verdi. Hatta bu ülkeleri kapsayan 11 günlük ziyaret bile yapıldı.

1992 yılında ise Özal’ın ev sahipliğinde Ankara’da bağımsız Türk devletlerinin katıldığı bir zirve düzenlendi. Zirveye; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan dönemin liderleri katıldı ve ‘Ankara Bildirisi’ imzalandı. Fakat Türk dünyası gezisinin ardından Turgut Özal vefat etti.

TÜRKİYE YENİDEN HAREKETE GEÇTİ

Günümüze baktığımızda ise Türkiye, iç siyasi ve ekonomik istikrarını artırıp Türk dünyasıyla daha fazla ilişki kurmaya başladı. Ekonomide dışa bağımlılık azaldı ve Türkiye, Türk devletleri ile kendi özgür iradeleriyle hareket etme potansiyeline sahip oldu.

Rusya'nın gerek NATO ile atışmaları gerek Ukrayna ile savaşa girmesi sebebiyle bölgedeki etkisi zamanla azalmaya başladı.

Türk Birliği konusu hala birçok politik, ekonomik ve kültürel zorluklarla karşı karşıya olsa da, Türk dünyası arasında işbirliği ve dayanışma gün geçtikçe artmaya devam etti. Bu konuya şöyle bir örnek verebiliriz; Avrupa Birliği önce Kömür ve Çelik Topluluğu olarak kurulan 6 üyeli bir gruptu. Sonra Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak karşımıza çıktı. Yaşanan evrilmeler, günümüz Avrupa Birliği'nin kurulmasına temel hazırladı. Türk Birliği de aynı yollardan geçecek.

10 BİN HİSSEYE BÖLÜNECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2023’ün mart ayında Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde atılmış en önemli adımlardan birinin, Türk Yatırım Fonu olduğunu açıklamıştı. Türk Yatırım Fonu sayesinde kobilere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara destek verilecek.

Türk Yatırım Fonu, Türk dünyasında ekonomik bütünleşmeye katkı sağlayacak. Bölgesel ekonomik kalkınmayı teşvik etmek, bölgesel ticareti genişletmek ve ekonomik aktiviteyi desteklemek fonun en temel amaçlarından biri.

Türk Yatırım Fonu, 10 bin hisseye bölünecek. Her hisse 50 bin dolar değerinde olacak. 5 üye devletin her biri fona 100 milyon dolar yatıracak. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinde sonra kurucu ülkeler, 90 gün içinde ilk dilimi ödeyecek. Bu miktarın ülke başına 5 milyon dolar olduğu biliniyor. Geri kalan paylar ise her yıl 3 eşit taksitte ülkelerden tahsil edilecek.

'DUVARLAR' YIKILDI

Ayrıca bir diğer önemli gelişmelerden biri de; Özbekistan ve Kırgızistan sınırındaki duvar yıkıldı. Artık sınırlar açılıyor, 'duvarlar' Yıkılıyor, Türk dünyası birleşiyor…

Türkiye ile Azerbaycan’ı ve daha sonra Türk dünyasını birbirine bağlayacak Zengezur Koridoru’nda ise adım adım sona geliniyor.

Türk birliği hayali ete kemiğe büründü. Çalışmaların 2024 yılında tamamlanması planlanıyor. 

Türkiye Gazetesi YouTube kanalında yayınlanan "Hiç Bu Kadar Yakın Olmamıştık! Türk Dünyasının ‘Avrupa Birliği’ Yola Çıktı" başlıklı videonun tamamını izlemek için tıklayın

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Tarihe meftun 5 Haziran 2023 12:45

Rabbim muvaffakiyetler nasip etsin ,yolumuzu açsın,nice zaferler nasip etsin bu kutlu yolculukda

Sadettin Taşar 3 Haziran 2023 17:06

İnşallah bir hayalimiz daha gerçek oluyor ellerize yüreğinize sağlık teşekkürler

H 3 Haziran 2023 14:52

Hayde türk devletleri sizlerleyiz reyis yapar

Hakan 3 Haziran 2023 11:08

Güzel.

Sonraki Haber Yükleniyor...