İki ülke denizin ortasında savaşın eşiğine geldi! Silahlı kuvvetler o anları paylaştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İki ülke denizin ortasında savaşın eşiğine geldi! Silahlı kuvvetler o anları paylaştı

DÜNYA Haberleri

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı resife Filipinler takviye botunun yanaşmasına Çin'in izin vermemesi gerilime yol açtı. Çin sahil güvenlik botlarının Filipinler'in botlarına yönelik tazyikli suyla müdahalesi iki ülkeyi adeta savaşın eşiğine getirdi. Filipinler Silahlı Kuvvetleri yaşanan gerilimle ilgili fotoğrafları paylaştı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Çin sahil güvenlik botları, Filipinler'in resifteki askerlerine gıda, su ve yakıt taşıyan iki botundan birinin yanaşmasına izin vermedi ve tazyikli suyla müdahale etti.

İki ülke denizin ortasında savaşın eşiğine geldi! Silahlı kuvvetler o anları paylaştı

"BOTTAKİLERİN GÜVENLİĞİ GÖZ ARDA EDİLDİ"

Filipinler Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Çin gemisinin eylemlerinin, "botta bulunan kişilerin güvenliğini göz ardı ettiği" bildirildi.

Bu eylemle Çin'in uluslararası hukuku ihlal ettiği savunulan açıklamada, olayda yaralanan olup olmadığına dair detaya yer verilmedi.

ÇİN'İN EYLEMLERİ "RAHATSIZ EDİCİ"

Açıklamada, Çin'in eylemleri "abartılı ve rahatsız edici" olarak nitelendirilerek, bölgede "sorumluluk sahibi" eylemlerde bulunması istendi.İki ülke denizin ortasında savaşın eşiğine geldi! Silahlı kuvvetler o anları paylaştı

ABD'DEN FİLİPİNLER'E DESTEK: ÇİN GEMİLERİ FİLİPİNLER'İN ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Filipinler'e destek açıklaması yaptı.

Çin'in bu eylemlerinin bölgesel barış ve istikrara "doğrudan tehdit" olduğu kaydedilen açıklamada, "Tazyikli su fırlatan ve güvensiz engelleme manevraları sergileyen Çin gemileri, Filipinler'in açık denizlerde yasal seyrüsefer özgürlüğüne müdahale etti ve Filipinler gemilerinin ve mürettebatının güvenliğini tehlikeye attı." ifadelerine yer verildi.

Avustralya ve Japonya da Filipinler'e destek açıklaması yaptı.

İki ülke denizin ortasında savaşın eşiğine geldi! Silahlı kuvvetler o anları paylaştı

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik konusunda sıkıntı yaşıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

ABD'nin de son dönemde Çin'in artan varlığına karşı bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonları (FONP)" adını verdiği askeri devriye ve seyir faaliyetlerini artırdığı görülüyor.

Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr, Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...