Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

İngiltere'den dünyada bir ilk! Yapay zeka ile çocuk istismarına ağır cezalar geliyor

İngiltere'den dünyada bir ilk! Yapay zeka ile çocuk istismarına ağır cezalar geliyor

İngiliz hükümeti, yapay zeka kullanılarak üretilen çocuk istismarı görüntülerine karşı dünyada bir ilk olacak yasaları yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Kaydet
a- | +A

İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, çocuk istismarına yol açan yapay zeka araçlarının oluşturulması, bulundurulması ve dağıtılmasının suç sayılacağını duyurdu.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper, yapay zeka ile cinsel istismar içeriği oluşturmanın, bulundurmanın veya dağıtmanın yasa dışı olacağını duyurdu. Suçlulara beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

SADECE İÇERİK DEĞİL, REHBERLİK DE SUÇ SAYILACAK

Yeni yasa, yalnızca görüntülerin üretimini değil, aynı zamanda çocuk istismarı amacıyla yapay zekayı nasıl kullanacağını öğreten "pedofil el kitaplarının" bulundurulmasını da yasakladı. Yasayı ihlal edenlerin üç yıla kadar hapis cezası alması öngörülüyor. Ayrıca, pedofil ağlarını yöneten ya da çocukları istismara yönlendiren web sitelerini işletenler on yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

BAKMADAN GEÇME
Akıllı telefonda yapay zekâ devrimi: Cep asistanlar
HABER

Akıllı telefonda yapay zekâ devrimi: Cep asistanlar

“AI İLE İSTİSMAR VAKALARI ARTTI”

BBC’ye konuşan Bakan Cooper, “Çevrimiçi çocuk istismarı hızla yayılıyor. Yapay zeka bu süreci daha da kötüleştiriyor. AI ile oluşturulan görseller, çocukların istismar edilmesini kolaylaştırıyor ve daha fazla şantaj aracı haline geliyor” dedi.

İnternet İzleme Vakfı’nın (IWF) raporuna göre, sadece 30 gün içinde bir karanlık web sitesinde 3.512 yapay zeka tarafından üretilmiş çocuk istismarı görüntüsü tespit edildi. En ağır kategorideki vakalar ise bir yılda %10 oranında arttı.

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK MI?

Hükümet, yapay zeka destekli istismar içeriklerinin yayılmasını önlemek için Suç ve Polislik Yasa Tasarısı kapsamında bu önlemleri parlamentoya sunacak. Bakan Cooper, “Henüz başka ülkeler bu adımı atmadı ama umarım bizi takip ederler” diyerek, İngiltere'nin çocuk güvenliği konusunda küresel bir örnek oluşturacağını belirtti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.