Kadınlar ve sendikalar tepkili: Güney Kore haftalık çalışma saatini 69'a çıkarmaya hazırlanıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kadınlar ve sendikalar tepkili: Güney Kore haftalık çalışma saatini 69'a çıkarmaya hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri

Dünyanın en uzun çalışma saatlerine sahip ülkeleri arasında yer alan Güney Kore, ülkede tartışmalara neden olan bir karara imza atmak üzere. Hükümet, haftalık çalışma saatini 'aile kurmayı teşvik edeceğini' savunarak 52 saatten 69 saate çıkarmayı teklif etti. Kadınlar ve sendikalar ise tasarıya büyük tepki gösterdi.

ABD'de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde özellikle son yıllarda 'haftanın dört gün çalışma' fikri ön plana çıkıyor. Özellikle koronavirüs sonrası ortaya çıkan çalışma planı, birçok ülkede uygulanmaya başlandı. Belçika ve İngiltere gibi ülkelerde bu plan yürürlüğe geçerken, Güney Kore ise bu kararın tam tersini uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİNİ 69'A ÇIKARMA TEKLİFİ

Güney Kore hükümeti, haftalık çalışma saatlerinin yasal sınırını 52'den 69'a çıkarmayı teklif etti. Hükümetin bu teklifi, 'dünyanın en çalışkan ülkesi' olarak bilinen ve yılda 1975 saat çalışılan Güney Kore'de tepkilere neden oldu. En büyük endişe ise 'iş-yaşam dengesinin daha da bozulacağı' yönünde.

'ÇALIŞAN ANNELERE DAHA FAZLA SEÇENEK SUNACAK'

Güney Kore Çalışma Bakanlığı, haftalık çalışma saati sınırının 69 saate çıkarılması teklifiyle, 'çalışan annelere daha fazla seçenek sunmayı' amaçladıklarını açıkladı. Çalışma saatlerinin uzatılmasının, çalışan annelerin yararına olacağını savunan bakanlığa göre; çalışanların daha uzun saatler mesai yapabilmesi, sonrasında daha fazla izin kullanabilmelerine olanak sağlayacak. 

Kadınlar ve sendikalar tepkili: Güney Kore haftalık çalışma saatini 69'a çıkarmaya hazırlanıyor
OECD verilerine göre yıllık ortalama çalışma saati 1716. ABD'liler 1791, Fransızlar ise 1490 saat çalışıyor. Güney Kore'de ise yıllıkı çalışma saati 1915'i buluyor.

ANA MUHALEFET TASARIYI REDDEDECEK

Bu teklife muhalefetten büyük tepki gelirken, Güney Kore Çalışma Bakanı Lee Jung-sik yeni planın çalışanlara ne kadar süre ve ne zaman çalışacaklarına izin vereceğini söyledi. Lee, "Yeni planla hamilelik döneminde ya da çocuk büyüten kadınların çalışma saatlerinin azaltılmasına yardımcı olmak için önlemler alacağız" dedi.

Parlamentoda çoğunluğa sahip ana muhalefetteki Demokrat Parti'nin lideri Lee Jae-myung ise partisinin mecliste tasarıyı reddeceğini bildirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...