Korkunç iddia: Putin ölümcül silahını devreye sokuyor

Düzenleyen: / Kaynak: Scottish Daily Express
Korkunç iddia: Putin ölümcül silahını devreye sokuyor

DÜNYA Haberleri  / Scottish Daily Express

Ukrayna'daki Rus işgali sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenskiy halka direniş çarğısında bulunmuş ve silahları bırakmayacaklarını söylemişti. Rus ordusunun Kiev'i kuşatmasının ardından Putin'in direnişi kırmak için termobarik roketleri devreye sokacağı iddia edildi. Daha önce Suriye ve Çeçenistan'da kullanılan Rus Tos-1 çok namlulu roketatar sisteminin Ukrayna'ya doğru yola çıktığı da iddialar arasında.

Rusya-Ukrayna çatışmalarında 3. güne girildi. Sabahın erken saatleriyle Kiev'den silah sesleri yükselirken sıcak çatışmanın artık başkentin sokaklarına taşındığı iddia ediliyor. Ukraynalılar bir yandan ordularına destek verip bir yandan Rus güçlerine direnmeye çalışırken Batı'da korkutan bir iddia ortaya atıldı. 

PUTİN ÖLÜMCÜL SİLAHINI DEVREYE SOKUYOR

Scottish Daily Express'de yer alan bir habere göre batılı yetkililer, ordusunu binlerce makineli tüfek ve ham bomba ile silahlandıran Putin'in, Ukrayna halkının şiddetli direnişinin ardından yeni bir karar aldığı ve yıkıcı termobarik roketleri devreye sokacağını iddia etti.

VAKUM BOMBASI OLARAK DA BİLİNİYOR

Vakum bombaları olarak da bilinenen içeriğinde patlayıcı yakıt ve kimyasal karışım bulunan termobarik silahların cesetleri buharlaştıran, şehirleri moloz haline getirebilen şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü nükleer olmayan silahlar arasında olduğu da iddialar arasında.

Korkunç iddia: Putin ölümcül silahını devreye sokuyor

Batılı yetkililer binaları bile parçalayabilen süpersonik patlama dalgaları gönderen silahın "ayrım gözetmeyen şiddete" neden olacağını belirterek, 'Rusya, Batılı güçlerin sahip olduğu orantılılık ve hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlı değil." diye konuştu. 

Termobarik silahlar 1960'larda hem ABD hem de Sovyetler Birliği tarafından geliştirildi. Silahın ABD versiyonunun maliyetinin 16 milyon dolardan fazla olduğu bildiriliyor.

Eylül 2007'de Rusya şimdiye kadar yapılmış en büyük termobarik silahı kullandı ve bu da 39.9 tona eşdeğer bir patlamaya neden oldu.

Korkunç iddia: Putin ölümcül silahını devreye sokuyor

ABD tarafından 2017 yılında Afganistan'da Taliban'a atılan bir termobarik bomba ise patladıktan sonra 300 metreden daha geniş bir krater oluşturmuştu.

ZELENSKİ: KİEV'İ FIRTINAYA HAZIRLIYORLAR

Ukrayna lideri Zelenski dün yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Kiev'i fırtınaya hazırlandığını belirtti ve "Gece, gündüzden daha zor olacak. Gece fırtına yapacaklar, bu gece hayatta kalmalıyız." dedi. 

TERMOBARİK SİLAH- VAKUM BOMBASI NASIL ÇALIŞIR?

Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, nükleer olmayan, ancak ısıya dayalı basınçla işleyen bir bombadır. Bombanın petrol ve hava bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasının tahrip gücüne sahiptir. Patlama havada meydana gelirken çok yüksek yakıcı sıcaklık oluşur.

Korkunç iddia: Putin ölümcül silahını devreye sokuyor

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Scottish Daily Express
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...