Kritik NATO zirvesinde Türkiye vurgusu: Güney kanadımız için önemli

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Ajanslar

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde Türkiye vurgusu yaptı. Stoltenberg, Avrupa'nın güvenliği için AB'nin NATO'ya alternatif olmadığını belirterek, "Türkiye NATO’nun güney kanadı için önemli” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, başkent Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın girişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakanların gündeminde Ukrayna'ya desteğin sürdürülebilir şekilde devam ettirilmesi olacağını ifade eden Stoltenberg, "Desteğimiz, her gün savaş sahasında fark oluşturuyor. Dün Ukrayna, Rus savaş gemisini başarılı şekilde hedef aldı. Bu, Ukrayna ordusunun yetenekleri ve kapasitesini gösteriyor" diye konuştu.

Gazeteciler, Stoltenberg'e "Avrupalı müttefiklerin, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO'nun kolektif savunmasını öngören 5'inci maddesini yalnızca yeterince savunma harcaması yapan ülkeler için aktifleştirilmesi önerisi nedeniyle endişeli oldukları ve yeniden 'stratejik otonomi', 'Avrupa'ya özgü nükleer kapasite' tartışmalarına girdiklerini" anımsatarak, "bunun NATO için Avrupa'da bir son anlamına gelip gelmediğini" sordu.

'AB NATO'NUN ALTERNATİFİ DEĞİL'

Stoltenberg, şunları söyledi:

"Avrupalı müttefiklerin savunmaya daha fazla yatırım yapmalarını memnuniyetle karşılıyorum. NATO uzun yıllardır bunun için çağrıda bulunuyor. NATO ayrıca Avrupalı müttefiklerine üst düzey yeteneklere daha fazla yatırım yapmaları, daha fazla kuvvetin yüksek düzeyde hazırlıklı olması çağrısında bulunuyor. Şimdi Avrupalı müttefikler buna cevap veriyor ancak bu NATO'nun alternatifi değil. Bu aslında NATO'yu güçlendirmenin bir yolu. Avrupa'yı Kuzey Amerika'dan ayırmaya çalıştığımızı gösteren hiçbir yola başvurmamalıyız."

'TÜRKİYE, GÜNEY KANADIMIZ İÇİN ÖNEMLİ'

AB'ye üye olmayan müttefiklerin NATO'nun savunma harcamalarındaki payının yüzde 80 olduğuna işaret eden Stoltenberg, "Bu sadece kaynaklarla ilgili değil, aynı zamanda coğrafyayla da ilgili. Güneye bakarsanız, Türkiye var. AB üyesi değil ama güney kanadımız için önemli" dedi.

Stoltenberg, kuzeyde Norveç, İzlanda gibi ülkeler bulunduğunu, bunların büyük askeri güçler olmasa da transatlantik bağlantı açısından önemli ve yine ABD, Kanada ve İngiltere'nin de AB üyesi olmayan ancak Avrupa'nın güvenliği için kritik ülkeler olduğunu vurguladı.

NATO Genel Sekreteri, "Dolayısıyla NATO'nun gücü Avrupa ile Kuzey Amerika'yı bir araya getirmemizde yatmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...