Kuzey Kore, dünya yörüngesine casus uydu fırlattı! NATO ve Güney Kore'den tepkiler peş peşe geldi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kuzey Kore, dünya yörüngesine casus uydu fırlattı! NATO ve Güney Kore'den tepkiler peş peşe geldi

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı

Kuzey Kore'nin bu sene iki defa Dünya yörüngesine casus uydu göndermeye çalıştı, sonuç başarısız oldu. Putin geçtiğimiz aylarda kendisini ziyaret eden Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a füze yapımında yardımcı olacağının sözünü verdi. Akabinde Kuzey Kore üçüncü kez yapmış olduğu denemeyle casus uydusunu dünya yörüngesine fırlattı.

 
Kuzey Kore, 22 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında yörüngeye casus uydusu göndereceğini açıklamasının ardından fırlatmayı gerçekleştirdi. Kuzey Kore tarafından yapılan açıklamada, söz konusu uydunun Dünya yörüngesine başarılı şekilde gönderildiği bildirildi. Kuzey Kore, casus uydusunun Sohae Uydu Fırlatma Tesisi’nden yerel saatle 22.42'de fırlatıldığını ve 22.54'te uydunun yörüngeye girdiğini açıkladı.
Açıklamada, yakın gelecekte Kuzey Kore Silahlı Kuvvetleri’nin gözetleme kabiliyetlerinin güvence altına alınması için birden fazla casus uydunun yörüngeye gönderileceği bildirildi.

RUSYA YARDIM SÖZÜ VERDİ!

Kuzey Kore geçtiğimiz mayıs ve ağustos aylarında casus uydu fırlatma girişiminde 2 kez başarısız olmuştu. Son fırlatma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a eylül ayındaki Rusya ziyarete sırasında Kuzey Kore’ye uydu yapımında yardımcı olma sözü vermesinin ardından gerçekleşti.

NATO'DAN TEPKİ GELDİ

Bu arada, NATO'dan Kuzey Kore'ye kınama geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin birçok BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ederek balistik füze teknolojisini kullanarak askeri bir uydu fırlatmasını şiddetle kınıyorum. Bu durum tansiyonu yükseltmekte ve bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır” dedi.

"KUZEY KORE FÜZE PROGRAMLARINA SON VERMELİ"

Kuzey Kore’nin pervasız davranışlarına son vermesi gerektiğini vurgulayan Stoltenberg "Nükleer ve balistik füze programlarından vazgeçmeli ve iyi niyetle diplomasi yürütmelidir. NATO bölgedeki ortaklarımız Kore Cumhuriyeti, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile dayanışma içinde” dedi.

GÜNEY KORE ANLAŞMALARI ASKIYA ALDI

Güney Kore ve Japonya, fırlatmayı doğrularken, söz konusu uydunun yörüngeye yerleştirilip yerleştirilmediğini henüz doğrulayamadıklarını belirtti. Öte yandan Güney Kore bugün, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladığı ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan anlaşmanın bazı hükümlerini askıya aldığını açıkladı. 

G7 DIŞİŞLERİ BAKANLARI'NDAN KINAMA

G7 Dışişleri Bakanları, Kuzey Kore'nin "Malligyong-1" isimli casus uyduyu taşıyan roket fırlatmasına ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, bu eylemin, bölgenin barış ve istikrarı için ciddi tehdit oluşturduğu belirtilerek, "Balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılan her türlü fırlatma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık ve bariz ihlalidir." ifadesi kullanıldı.

"KUZEY KORE ASLA NÜKLEER SİLAH SAHİBİ DEVLET STATÜSÜNDE OLMAYACAK"

Pyongyang yönetimine nükleer programlardan vazgeçmesi çağrısında bulunulan açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer silah sahibi devlet statüsüne "asla sahip olamayacağı" vurgulandı.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taşıyan bir roket fırlatması şiddetle kınanarak, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasının önemine işaret edildi.

Ayrıca, Kuzey Kore'ye "nükleer ya da balistik füzelere ilişkin teknolojilerin gönderilmesi ihtimalinden derin endişe duyulduğu" ifade edilen açıklamada, "Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah sağlaması" da şiddetle kınandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...