Mariupol'da 11 saatlik geçici ateşkes

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Mariupol'da 11 saatlik geçici ateşkes

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 11. gününde de devame diyor. Rus güçleri, başkent Kiev'e doğru olan yolları ve yerleşim yerlerini bombalayarak ilerlemeye çalışıyor. Mariupol kentinde insani koridorların açılması için Rusya ile kararlaştırılan 11 saatlik geçiçi ateşkes başladı. Diğer taraftan, BM Ukrayna'da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı 11. gününde. Bölgede çatışmalar devam ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. 

MARİUPOL'DE 11 SAATLİK ATEŞKES 

Mariupol Kent Konseyi, yerel saat 10.00 itibariyle Rusya ile geçiciği ateşkesin başladığını duyurdu. İnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00'e kadar süreceği açıklandı.Yaklaşık 400 bin kişinin tahliyesinin yerel saat ile 12:00'de başlayacağı belirtildi. Benzer bir plan dün de yapılmış, ateşkesin tam olarak yerine getirilmemesi nedeniyle başarılı olamamıştı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros, Ukrayna'daki bazı sağlık tesislerinin saldırıya uğradığını duyurdu. Tedros, saldırıların ardından ölü ve yaralıların olduğunu açıkladı. 

Mariupol'da 11 saatlik geçici ateşkesİnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00'e kadar sürecek

Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son dakika gelişmeler...

23.41: Rusya'nın kuşatması altında bulunan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hareketli dakikalar yaşanıyor. Bölgede bulunan Yeni Şafak muhabiri Taha Hüseyin Karagöz, Bağımsızlık Meydanı'nda uzun bir zırhlı araç konvoyunun görüldüğünü bildirdi. Plakasız araçlardan oluşan konvoyun, Ukrayna Evi'ne giriş yaptığı belirtildi.

23.16: Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakan İrina Vereşuk, Rusya’nın yine, çatışmaların sürdüğü Mariupol’da insanların tahliyesi için insani koridorun açılmasını engellediğini belirtti.

23.11: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Harkov’da bulunan televizyon kulesinin vurulduğu duyuruldu. Kulenin hasar almasının ardından kentte televizyon yayını yapılamadı.

21.11: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına ilişkin, “Bu savaş Avrupa ülkelerini birbirine daha da yakınlaştırıyor” dedi.

20.49: İngiltere Başbakanı Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy telefonda görüştü

19.36: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

19.01: Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını bildirdi.

18.18: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukraynalılarla yan yana savaşmak için 52 ülkeden gönüllünün geldiğini söyledi.

17.05: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü. Görüşmede, ateşkesin ve istikrarın bir an önce sağlanması ve insani yardım konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

16.50: Ukrayna'da sivillerin tahliyesi durdu. Ukrayna Rus bombardımanı sebebiyle tahliyenin mümkün olmadığını açıkladı.

15.40: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesindeki Vinnıtsya kentine 8 füze saldırısı yapıldığını ve buradaki havalimanının tamamıyla tahrip edildiğini bildirdi.

Rus ordusunun, Vinnıtsya kentine saldırı düzenlediği bilgisini paylaşan Zelenskiy, "Barışçıl Vinnıtsya kentimize acımasızca 8 füze saldırısı yapıldı. Buradaki havalimanı tamamıyla tahrip edildi. Onlar, anne babalarımız, dedelerimizin inşa ettiği altyapımızı ve hayatımızı imha etmeye devam ediyorlar." dedi.

15.05: Dünyanın en büyük insani mayın temizleme yardım kuruluşu Halo Trust, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’de durumun ‘cehennem gibi’ olduğunu ifade ederek kentte iletişimin, suyun, elektriğin, temel gıda ürünlerinin bulunmadığı ifade etti. Kentte bulunan Halo ekibi, kentin gemi, topçu ve savaş uçaklarının bombardımana maruz kaldığını vurguladı

14.46: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in telefon görüşmesine ilişkin açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

"BARIŞIN YOLUNU BİRLİKTE AÇALIM"

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı. Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

14.21: Ukrayna: 11 binden fazla Rus askeri  öldürüldü

14.10: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin yaptığı açıklamada "Atatürk'ün dediği gibi yurtta sulh cihanda sulh diyoruz. Ukrayna'nın insani krizi kabul edilemez" dedi.

13.36: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Ukrayna-Rusya arasındaki savaş ele alındı. Cumhurbaşkanlığından görüşmeye ilişkin açıklama yapılması bekleniyor.

13.10: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den yeni açıklama: Ukraynalılar! Geleceğimizi çoktan kazandık. Ama bugün hala kendimiz için savaşıyoruz, sınırın geçeceği yer için savaşıyoruz.

13.00: İsrail Başbakanı Naftali Bennett 24 saat içinde 3. kez Zelenski ile telefonda görüştü.

12.50: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Sadece 240 bin kişi Moldova'ya geçiş yaptı. Rusya insani bir krize yol açtı.

12.41: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin telefonda görüşüyor. İki lider, Rusya-Ukrayna savaşını konuşuyor.

12.37: BM: 1,5 milyondan fazla mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

11.45: İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab: Bu savaş günler içinde bitmeyecek. Putin Ukrayna'da aylarca belki yıllarca başarısız olacak.

11.30: Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov: Ülkemizi yok etmeye geldiler, halkımızı yok etmeye geldiler. Başarılı olamayacaklar. Kadınlar ve çocuklarla savaş halindeler. Harkov'u savunan askerleri yenmediler savaşmaya başladılar.

Düşman direniyor ama biz insani koridorları güvence altına almak, insanlarımızı bombardımandan kurtarmak ve insani yardım sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kimseyi bırakmayacağız ve çok yakında döneceğiz. Bugün, Ukrayna dünyanın özgürlüğü için ayağa kalkmaya devam ediyor: siz gökyüzünü uçuşa kapatmaya çekinirken Ukraynalı çocuklar ve kadınlar, sizin çocuklarınızı ve kadınlarınızı kendi hayatları pahasına kurtarıyor. Erkeklerimiz sizi hayatları pahasına kurtarıyor. Siz Gökyüzünü kapatmaktan korkarken. Yapay olarak oluşturulmuş "Büyük Rusya" imajından korkmayı çoktan bıraktık.

11.20: Mariupol Kent Konseyi, yerel saat 10.00 itibariyle Rusya ile geçiciği ateşkesin başladığını duyurdu. İnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00'e kadar süreceği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros, Ukrayna'daki bazı sağlık tesislerinin saldırıya uğradığını duyurdu. Tedros, saldırıların ardından ölü ve yaralıların olduğunu açıkladı.

11.19: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna savunmasına dair edindiği istihbarat raporunda Ukraynalıların Rus ordusunun tedarik hatlarını hedef aldığını ve bu durumun Rus kara birliklerini yavaşlattığını açıkladı.

10.51: Rusya, Ukrayna'nın batısında yer alan Kiev'e 300 kilometre uzaklıkta olan Starokostyantyniv kentindeki askeri hava üssünü uzun menzilli silahlarla vurdu.

10.26: Ukrayna Savunma Bakanlığı: 11 binden fazla Rus askeri öldürüldü, 285 tank, 44 uçak 48 helikopter imha edildi.

10.10: Rusya Savunma Bakanlığı: Rus silahlı kuvvetleri 5 Mart'ta Ukrayna birliklerine ait 61 askeri altyapı vurdu.

09.25: Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile bir araya geldiğini bildirdi.

Scholz ve Bennett’in bu meselede yakın temasta kalacağının kararlaştırdığını belirten Hebestreit, "Ortak hedef Ukrayna’daki savaşı mümkün olduğunca hızlı bitirmektir. Tüm gücümüzle bunun üzerine çalışacağız.” ifadesini kullandı.

08.00: Putin'in Rusya-Ukrayna savaşına dair sahte bilgi yayanlara 15 yıl hapis cezasına onay vermesi sonrası CNN, Bloomberg, BBC ve ZDF gibi birçok Batılı medya kuruluşu Rusya'da yayınlarını durdurdu.

06.00: ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Visa ve Mastercard, Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldıklarını ve ülkedeki tüm işlemlerini durdurmak adına çalışacaklarını duyurdu.

05.00: Zelenski yaptığı açıklamada, ABD merkezli Tesla firmasının ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

04.00: ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Ukrayna’daki son durum hakkında telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...