Nijer, Fransa'ya uranyum ve altın ihracatını yasakladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Nijer, Fransa'ya uranyum ve altın ihracatını yasakladı

DÜNYA Haberleri

Nijer'de yönetimi darbeyle ele geçiren askeri cunta, Fransa'ya kritik öneme sahip uranyum ve altın ihracatını yasakladığını duyurdu. Nijer, Fransa'da elektrik üretiminde kullanılan uranyumun yüzde 15-17'lik kısmını karşılıyor

Nijer’de darbeyle Devlet Başkanı Muhammed Bazum’u görevden alan askeri cunta, Fransa’ya uranyum ve altın ihracatını durdurduğunu duyurdu.

BBC’nin haberine göre Nijer’deki askeri cunta derhal geçerli olmak üzere aldığı karar doğrultusunda Fransa’ya kritik altın ve uranyum ihracatı yapılmayacak.

Dünyanın en büyük yedinci uranyum üreticisi olan Nijer, Fransa’da elektrik üretiminde kullanılan uranyumun yüzde 15-17’lik kısmını karşılıyor.

Ancak Fransa Enerji Bakanlığı, elektrik santrallerinin arzını sağlama konusunda hiçbir ülkeye bağımlı olmadıklarını öne sürüyor.

"URANYUMUMUZ VAR KÖLE GİBİ YAŞIYORUZ"

Darbenin ardından söz konusu Afrika ülkesinde, sömürgeci geçmişiyle bilinen Fransa bayrağı ateşe verildi.

Protestocular, güveliklerinin sağlanması için Paris yönetimine bel bağlayamayacaklarını söyleyerek, "Uranyumumuz, altınımız var ama köle gibi yaşamaya devam ediyoruz." dedi.

WNA'ya göre, Afrika'nın en yüksek dereceli uranyum cevherlerine sahip olan Nijer, 2022'de 2 bin 20 metrik ton uranyum üretti. Bu, dünya madencilik üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor.

Bu alanda dünyanın en büyük üç üreticisi Kazakistan, Kanada ve Namibya olarak biliniyor.

Fransa'nın devlete ait Orano şirketi tarafından Nijer'in kuzeyinde işletilen büyük bir maden sahası yer alıyor.

Ülke ayrıca kömür ve altın gibi yer altı kaynakları açısından da zenginliğe sahip.

Orano, ortaya çıkan tabloya rağmen madenciliğe devam ettiğini açıkladı. Aynı şirket, Fransız nükleer santrallerinin uranyum ihtiyacının yüzde 10'dan azını Nijer'den sağladığını belirtti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...