Putin barış müzakerelerine sıcak baktığını söyledi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Putin barış müzakerelerine sıcak baktığını söyledi

DÜNYA Haberleri

Rusya-Afrika zirvesinden bir gün sonra açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin, Afrika liderlerinin barış planı dahilinde, Ukrayna ile müzakereleri reddetmediğini söyledi. Moskova barışa sıcak baksa da Ukrayna'nın saldırılarına devam ettiğini belirtti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cumartesi günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Ukrayna savaşıyla ilgili müzakereleri reddettiğini ve Afrikalı liderler tarafından önerilen barış misyonunun bir temel teşkil edebileceğini söyledi.

Cuma günü St. Petersburg'taki zirvenin bitişinden bir gün sonra Putin, "[Afrika] girişimi, bana göre, barış arayışına yönelik bazı süreçlerin temeli olabilir, diğerleri gibi, örneğin Çin barış girişimi gibi" dedi.

Afrikalı liderlerle görüşmesinin yaklaşık iki saat sürdüğünü belirten Rus lider, görüşmede barış girişimi hakkında uzun ve anlamlı bir şekilde konuştuklarını söyledi.

PUTİN BARIŞA SICAK BAKIYOR

Barış görüşmelerinin başlatılması konusunda ise Putin, "[barış] sürecinin başlayabilmesi için her iki tarafın da mutabık kalması gerektiğini" vurguladı.

Moskova, Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde, Rus yanlısı nüfusu "Kiev'in zulmüne karşı savunmak ve ayrıca komşusunu Nazilikten arındırmak" için özel bir operasyon başlattığını söyledi.

TAAHHÜTLERE UYULMUYOR

"Bu [Afrika] barış girişiminin uygulanmakta olan hükümleri var" diyen Putin, "Ancak uygulanması zor ya da imkansız olan şeyler de var" diye ekledi.

Girişimin maddelerinden birinin ateşkes olduğunu belirten Putin, "Ancak Ukrayna ordusu saldırıya geçti. Geniş çaplı stratejik bir saldırı operasyonu yürütüyorlar... Saldırı altındayken ateşkes yapamayız" dedi.

ÇİN'DEN BARIŞ PLANI

Afrika liderleri gibi Çin de ateşkes ve diyalog çağrısında bulundu ve bir barış planı hazırladı. Plan, her iki tarafı da gerilimi azaltmaya davet ediyor ve nükleer silah kullanımına karşı uyarıda bulunuyor.

Ancak Ukrayna, Moskova'nın daha önce şu anda kontrolü altındaki Ukrayna topraklarından çekilmesi gerektiğini söyleyerek Rusya ile görüşme fikrini reddetti.

Moskova, Batı'nın Ukrayna'yı NATO'ya dahil ederek askeri ittifakın sınırlarını Rusya sınırına kadar çekmek istediğini düşünüyor. Bunun sebebi Batı'nın Moskova'yı eski Sovyet Cumhuriyeti ülkelerine karşı savaşmak zorunda bırakmak olarak açıklanıyor. (Kaynak: MEHR)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...