Rümeysa Öztürk'e gözaltında işkence gibi muamele! Fareli koğuşta tutuluyor: Astım krizine rağmen temiz hava verilmiyor!

ABD’de Tufts Üniversitesi’nde doktora yapan Türk vatandaşı Rümeysa Öztürk, gözaltına alındığı Louisiana’daki merkezde ağırlaşan astım krizleriyle hayat mücadelesi veriyor. Avukatları, Öztürk’ün haftalardır havasız, kalabalık ve hijyenik olmayan koşullarda tutulduğunu, astım ataklarının 45 dakikaya kadar uzadığını ve bu durumun sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini açıkladı.
25 Mart’ta Massachusetts’te sivil ve maskeli ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) görevlilerince sokakta yürürken gözaltına alınan Rümeysa Öztürk, şu anda Louisiana’daki izole bir göçmen gözaltı merkezinde tutuluyor. Kalabalık koğuşlarda 23 kadınla birlikte kalan Öztürk’ün, astım krizlerinin sıklığı ve şiddeti hızla arttı.
TEMİZ HAVA YOK, FARE VAR
“Önceden 15 dakikalık ataklarım vardı, şimdi 45 dakikaya çıkıyor. Temiz hava neredeyse hiç yok. Klima sürekli çalışıyor, tetikleyici unsurlara maruz kalıyorum” dedi.
Avukatları, Öztürk’ün haftalardır havasız, kalabalık ve hijyenik olmayan koşullarda tutulduğunu ve bu durumun sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini açıkladı.
FİLİSTİN YAZISININ BEDELİ Mİ?
Rümeysa Öztürk, geçtiğimiz yıl üniversitenin kampüs gazetesi The Tufts Daily’de yayımlanan, “Tufts, Filistin'de yaşananları soykırım olarak tanımalı” başlıklı yazıyı kaleme alan dört öğrenciden biriydi. Yazının ardından, ICE yetkilileri Öztürk’ü “terörle iltisaklı faaliyet” iddiasıyla sorgulamaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise doğrudan ad vererek, “Hamas destekçisi” olmakla suçladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini açıklamıştı.
"ANAYASAL HAKLAR İHLAL EDİLDİ"
Avukatları, Öztürk’ün ifade özgürlüğü, adil yargılanma ve sağlık hakkının ihlal edildiğini belirterek Vermont’a nakli için mahkemeye başvurdu. Federal yargıç, öğrencinin Vermont’a nakline onay verdi ancak ABD hükümeti bu karara itiraz etti, nakil süreci durdu.
Massachusetts senatörleri Edward Markey, Jim McGovern ve Ayanna Pressley tarafından New York Times'ta yayımlanan ortak yazıda ise şu çarpıcı ifade kullanıldı:
“Yapılanlar göçmenlik uygulaması değil. Bu bir baskı politikasıdır. Bu otoriterliktir.”
NAKİL KARARI VERİLDİ, ANCAK ABD HÜKÜMETİ ENGEL OLDU
Massachusetts’teki bir federal yargıç, Öztürk’ün Vermont’ta duruşmaya katılması gerektiğine karar verdi. Ancak ABD Adalet Bakanlığı bu karara itiraz etti. Nakil süreci durduruldu. Avukatları, Öztürk’ün sağlık koşulları dikkate alınarak “derhal nakledilmesi gerektiğini” iletti.
ABD'DE YANKI BÜYÜK
Massachusetts Senatörü Edward Markey, Temsilciler Meclisi üyeleri Jim McGovern ve Ayanna Pressley, The New York Times’a yazdıkları ortak yazıda şu ifadelere yer verdi:
“Rümeysa Öztürk’ün durumu münferit değil, bir otoriterliğe kayıştır. Özgürlükler ayaklar altına alınıyor.”